Medeoprichter LVMH overleden op 87-jarige leeftijd

Foto: Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com

Alain Chevalier, medeoprichter van luxeholding LVMH, is op 87-jarige leeftijd overleden. De Fransman stond aan het hoofd van Moët Hennessy toen hij in 1987 de krachten bundelde met Henry Racamier, destijds topman van Louis Vuitton.

 

“Ambassadeurs van elegantie en Franse verfijning”

Het overlijdensbericht komt rechtstreeks van de hoogste échelons: het is het bureau van de Franse president zelf die met een persverklaring naar buiten komt. Het Elysée noemt Chevalier daarin een visionair man en roemt de merken van LVMH als “prachtige ambassadeurs van elegantie en Franse verfijning”. Chevalier, geboren in Algerije, bracht Moët Hennessy – waar hij toen topman van was – in 1987 samen met modehuis Louis Vuitton. Moët Hennessy was zelf al een fusiebedrijf, ontstaan in 1971 door een samensmelting van champagnehuis Moët & Chandon en cognacproducent Hennessy.

 

De luxeholding werd twee jaar later overgenomen door Bernard Arnault, die tot op heden meerderheidsaandeelhouder is. Vandaag heeft LVMH meer dan zestig merken in portefeuille, gaande van dranken (o.a. ook Veuve Clicquot en Dom Pérignon) over mode en accessoires (Dior, Givenchy en meer) tot de hotelketen Cheval Blanc.

 

Het Elysée benadrukt dan ook dat Chevalier zijn intelligentie en talent in dienst stelde van de politiek en het bedrijfsleven. Met zijn visie en vastberadenheid droeg hij ertoe bij Frankrijk naar de eerste plaats te brengen in de luxesector, klinkt het nog. De familie bevestigt dat Alain Chevalier op 1 november in zijn huis in Megève is overleden.