Mega World: geen plan, geen vertrouwen

Gevel van retailer Mega World
Foto: RetailDetail

Mega World, de overnemer van Blokker in België, zoekt bescherming tegen schuldeisers maar heeft nog geen idee hoe het verder moet. De vakbonden eisen een speciale bewindvoerder, medewerkers leggen spontaan het werk neer.

 

Moordenaar of lijken uit de kast?

De verwijten die een dertigtal Franstalige medewerkers maandag scandeerden voor het hoofdkantoor van Mega World in Lier lieten weinig aan de verbeelding over: eigenaar Dirk Bron werd een haai en moordenaar genoemd door het personeel dat in bijna 20 Waalse en Brusselse winkels het werk neerlegde en ging protesteren.


De spontane actie kwam er na de bijzondere ondernemingsraad waarop Bron meedeelde dat Mega World bescherming tegen schuldeisers aanvraagt. Volgens de eigenaar sloeg de coronacrisis hard toe, maar vielen er bij de voormalige Blokker-winkels ook lijken uit de kast, zoals achterstallige belastingen en schulden. Het zou echter Mega World zijn die niet op tijd sociale bijdragen, belastingen en andere kosten betaalt, ziet de Kamer voor Handelsonderzoek. Bron moet zich daar vandaag gaan verantwoorden.

 

Nog geen oplossing

Ondertussen is het ook de vraag of de non-fooddiscounter wel bescherming zal krijgen, zeker omdat de keten toegeeft dat er nog helemaal geen reddingsplan is. “Als jullie een oplossing hebben mogen jullie die mij gerust geven”, antwoordde Dirk Bron de vakbonden desgevraagd, aldus De Tijd. Oorspronkelijk zou volgende week een ondernemingsraad doorgaan, waarop de ondernemer toekomstplannen zou toelichten, maar die gaat nu niet door.


De vakbonden zullen de rechtbank verzoeken om een speciale bewindvoerder, want ze vrezen ook voor onregelmatigheden. Opvallend is alvast de revisor van het bedrijf de jaarrekening vorige maand niet alleen weigerde goed te keuren maar zelfs ontslag nam. Hij zou geen volledige toegang hebben gekregen tot de reële cijfers van het bedrijf. 


Twijfels rijzen bovendien of de verkoop wel echt zo slecht gaat bij Mega World. Volgens ACLVB-vakbondsafgevaardigde Eric Vuchelen zijn er winkels die vandaag beter presteren dan destijds onder de Blokker-vlag. Het assortiment van Mega World kan inderdaad best goed draaien in coronatijden, denkt ook RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck, maar een goeie commerciële strategie ontbreekt bij de formule.