Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk | RetailDetail

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Het Duitse Metro heeft in Sankt Pölten in Oostenrijk een eerste energieneutrale vestiging van de keten Metro geopend. Daarbij werden allerlei mogelijke duurzame technieken toegepast, zodat de winkel geen energie verbruikt.

Veel ramen en gebruik van restwarmte

Om de energie op te wekken die de winkel toch nodig heeft om te functioneren werden er voldoende zonnepanelen geïnstalleerd. De gevel werd dan weer behandeld met een materiaal dat ervoor zorgt dat er minder verwarming nodig is en de grote hoeveelheid ramen maakt het mogelijk om zo min mogelijk elektrische verlichting te gebruiken. Bovendien kunnen al die ramen apart geopend worden, zodat er bij warm weer voldoende verluchting is en ook een speciaal ventilatiesysteem volledig overbodig wordt.

 

Voor de verwarming wordt restwarmte gebruikt van de koelsystemen. Daarmee wordt niet enkel de winkel verwarmd, maar wordt er ook voor warm water gezorgd. Vanwege het lage energieverbruik zijn ook de kosten voor het opereren van de winkel een stuk lager.

 

Voor de bouw van het pand werd beroep gedaan op materialen die voldeden aan de ecologische standaarden. De frame van het gebouw werd zo volledig uit hout opgetrokken en ook in de winkel werd er meer hout gebruikt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Aveve noteert na vijf jaar opnieuw groei

23/03/2018

Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Back to top