Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk | RetailDetail

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Het Duitse Metro heeft in Sankt Pölten in Oostenrijk een eerste energieneutrale vestiging van de keten Metro geopend. Daarbij werden allerlei mogelijke duurzame technieken toegepast, zodat de winkel geen energie verbruikt.

Veel ramen en gebruik van restwarmte

Om de energie op te wekken die de winkel toch nodig heeft om te functioneren werden er voldoende zonnepanelen geïnstalleerd. De gevel werd dan weer behandeld met een materiaal dat ervoor zorgt dat er minder verwarming nodig is en de grote hoeveelheid ramen maakt het mogelijk om zo min mogelijk elektrische verlichting te gebruiken. Bovendien kunnen al die ramen apart geopend worden, zodat er bij warm weer voldoende verluchting is en ook een speciaal ventilatiesysteem volledig overbodig wordt.

 

Voor de verwarming wordt restwarmte gebruikt van de koelsystemen. Daarmee wordt niet enkel de winkel verwarmd, maar wordt er ook voor warm water gezorgd. Vanwege het lage energieverbruik zijn ook de kosten voor het opereren van de winkel een stuk lager.

 

Voor de bouw van het pand werd beroep gedaan op materialen die voldeden aan de ecologische standaarden. De frame van het gebouw werd zo volledig uit hout opgetrokken en ook in de winkel werd er meer hout gebruikt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Starbucks wil af van plastic rietjes

12/07/2018

De Amerikaanse koffieketen Starbucks doet vanaf 2020 plastic rietjes in de ban. Een kleine stap voor de koffiefan, maar een grote stap voor het milieu: de koffiegigant gebruikt immers wereldwijd zo’n miljard rietjes per jaar.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.