Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Het Duitse Metro heeft in Sankt Pölten in Oostenrijk een eerste energieneutrale vestiging van de keten Metro geopend. Daarbij werden allerlei mogelijke duurzame technieken toegepast, zodat de winkel geen energie verbruikt.

Veel ramen en gebruik van restwarmte

Om de energie op te wekken die de winkel toch nodig heeft om te functioneren werden er voldoende zonnepanelen geïnstalleerd. De gevel werd dan weer behandeld met een materiaal dat ervoor zorgt dat er minder verwarming nodig is en de grote hoeveelheid ramen maakt het mogelijk om zo min mogelijk elektrische verlichting te gebruiken. Bovendien kunnen al die ramen apart geopend worden, zodat er bij warm weer voldoende verluchting is en ook een speciaal ventilatiesysteem volledig overbodig wordt.

 

Voor de verwarming wordt restwarmte gebruikt van de koelsystemen. Daarmee wordt niet enkel de winkel verwarmd, maar wordt er ook voor warm water gezorgd. Vanwege het lage energieverbruik zijn ook de kosten voor het opereren van de winkel een stuk lager.

 

Voor de bouw van het pand werd beroep gedaan op materialen die voldeden aan de ecologische standaarden. De frame van het gebouw werd zo volledig uit hout opgetrokken en ook in de winkel werd er meer hout gebruikt.