Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk | RetailDetail

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Metro opent energieneutrale winkel in Oostenrijk

Het Duitse Metro heeft in Sankt Pölten in Oostenrijk een eerste energieneutrale vestiging van de keten Metro geopend. Daarbij werden allerlei mogelijke duurzame technieken toegepast, zodat de winkel geen energie verbruikt.

Veel ramen en gebruik van restwarmte

Om de energie op te wekken die de winkel toch nodig heeft om te functioneren werden er voldoende zonnepanelen geïnstalleerd. De gevel werd dan weer behandeld met een materiaal dat ervoor zorgt dat er minder verwarming nodig is en de grote hoeveelheid ramen maakt het mogelijk om zo min mogelijk elektrische verlichting te gebruiken. Bovendien kunnen al die ramen apart geopend worden, zodat er bij warm weer voldoende verluchting is en ook een speciaal ventilatiesysteem volledig overbodig wordt.

 

Voor de verwarming wordt restwarmte gebruikt van de koelsystemen. Daarmee wordt niet enkel de winkel verwarmd, maar wordt er ook voor warm water gezorgd. Vanwege het lage energieverbruik zijn ook de kosten voor het opereren van de winkel een stuk lager.

 

Voor de bouw van het pand werd beroep gedaan op materialen die voldeden aan de ecologische standaarden. De frame van het gebouw werd zo volledig uit hout opgetrokken en ook in de winkel werd er meer hout gebruikt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.