Miljardenbod op Pearle-moeder GrandVision

foto GrandVision

Optiekketen GrandVision, het moederbedrijf van Pearle en GrandOptical, komt mogelijk in handen van EssilorLuxottica. Het bod plakt een waarde van 7,1 miljard euro op het bedrijf met hoofdzetel in Schiphol.

 

Deal nog niet rond

De deal is voor alle duidelijkheid nog niet rond, maar zowel GrandVision als meerderheidsaandeelhouder HAL Holding (dat onlangs nog zijn belang in Coolblue optrok tot 49%) heeft de gesprekken intussen bevestigd. Dat gebeurde nadat de koers van GrandVision – waarvan een minderheidsbelang sinds begin 2015 noteert op de beurs van Amsterdam – gisteren aan het eind van de middag flink begon op te lopen nadat geruchten over een nakende overname de kop opstaken.

 

HAL, de holding die 76,2% van GrandVision in handen heeft, wil zijn belang verkopen voor 28 euro per aandeel. Dat moet de investeringsmaatschappij bijna 5,5 miljard opleveren. Als EssilorLuxottica zo'n groot belang binnenhaalt, is het verplicht om ook een publiek bod uit te brengen op alle overige aandelen. Tegen dezelfde biedprijs gaat het dus om een overname van 7,1 miljard euro.

 

De overname (in spe) betekent een nieuwe stap in de consolidatiegolf onder de Europese optiekketens. GrandVision telt momenteel circa 7.000 brillenwinkels in 40 landen. EssilorLuxotica ontstond in 2017 uit de overname van het Italiaanse Luxottica door het Franse Essilor, is eigenaar van merken als Oakley en Ray-Ban en produceert onder licentie ook monturen voor modelabels als Burberry, Prada en Versace.