Minder sluitingen bij Galeria Karstadt Kaufhof

Minder sluitingen bij Galeria Karstadt Kaufhof
Shutterstock.com

De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof, moederbedrijf van Inno, gaat zes winkels minder sluiten dan aanvankelijk gepland, na onderhandelingen met verhuurders. Daardoor worden zo’n 750 bedreigde jobs gered. 

 

“Weer een sterke en stabiele retailer worden”

De warenhuisgroep heeft gunstiger huurvoorwaarden kunnen afspreken met enkele vastgoedeigenaars. Daardoor ziet de retailer toch een toekomst voor de vestigingen van Karstadt in Dortmund, Neurenberg Lorenzkirche, Goslar en Potsdam en voor de Kaufhof-winkels in Chemnitz en Leverkusen. Daardoor kunnen ongeveer 750 medewerkers hun baan behouden. In plaats van 62 winkels worden nu nog 56 van de 172 winkels met sluiting bedreigd. Voor die locaties zijn er geen goede vooruitzichten, wegens te hoge huurprijzen en/of een ongunstige ligging, zo meldt topman Miguel Müllenbach in een brief aan de medewerkers van het bedrijf.
 

Hij blijft er wel van overtuigd dat de warenhuizen een belangrijke rol zullen spelen zodra de corona-crisis is overwonnen. "We zullen Galeria Karstadt Kaufhof zodanig herontwikkelen en herpositioneren dat we weer een sterke en stabiele retailer worden, zowel wat betreft onze fysieke als online activiteiten", vertelt hij aan Bild. De retailer zal “de pacemaker van de verandering” worden, hoopt hij.

 

1,4 miljard euro omzetverlies

Midden juni bereikte Galeria Karstadt Kaufhof een akkoord over een sociaal plan waarbij 62 filialen in 47 steden zouden sluiten. Bovendien wil de groep ook 20 van de 30 vestigingen van haar dochteronderneming Karstadt Sports sluiten, en tot 24 vestigingen van de voedingsdivisie Karstadt Feinkost. De coronacrisis zou de retailer wel 1,4 miljard euro omzet kosten.
 

De zware herstructurering heeft voorlopig geen impact op het Belgische dochterbedrijf Galeria Inno. Die warenhuisketen heeft een strategisch plan uitgewerkt om weer een toekomstbestendige, wendbare retailer te worden. Inno wil een toonaangevend omnichannel-luxewarenhuis worden. Het bedrijf praat met enkele potentiële foodpartners en opent komend voorjaar een nieuw onlineplatform volgens een marktplaatsconcept, waardoor het aanbod producten en diensten sterk zal worden uitgebreid.
 

De sector van de warenhuizen bevindt zich in bijzonder zwaar weer. Toch hebben deze grondleggers van de moderne retail een toekomst, schrijven warenhuiskenner (en voormalig Inno-CEO) Erik Van Heuven en RetailDetail-hoofdredacteur Stefan Van Rompaey in hun boek The Future of Department Stores.