Minister Peeters wil sperperiode afschaffen | RetailDetail

Minister Peeters wil sperperiode afschaffen

Minister Peeters wil sperperiode afschaffen

Als het van minister van consumentenzaken Kris Peeters afhangt, wordt de sperperiode rond de solden binnenkort afgeschaft. De sperperiode is immers in strijd met de Europese regels en wordt ook heel vaak omzeild door handelaars.

Tegen Europese wetgeving

De sperperiode houdt in dat er in de maand voor de solden geen reclame voor prijsverlagingen mag worden gemaakt, zodat consumenten beter kunnen inschatten of de prijzen tijdens de solden effectief verlaagd zijn. Die sperperiode zorgt echter al jaren voor heel wat discussie. België is immers het enige land waar ze bestaat en bovendien heeft Europa eigen wetten rond consumentenbescherming en verbiedt het de lidstaten om eigen regels op te leggen.

 

Bovendien wordt de sperperiode al jaren omzeild. Handelaars maken daarbij vooral gebruik van koppelverkoop, waarbij de klant een korting krijgt als hij twee of meer artikelen koopt. "Onder het mom van koppelverkoop geven sommige winkels zelfs fikse kortingen bij aankoop van een herbruikbare boodschappentas", weet retailexpert Gino Van Ossel.

 

Volgens Jorg Snoeck van RetailDetail zijn de solden dan ook gedoemd om te verdwijnen. “Solden zijn lokale folklore die stamt uit het tijdperk van 100 procent fysieke retail. Hoe kun je een sperperiode hard maken, terwijl alle retailers wereldwijd met kortingen gooien? Kijk maar naar de wereldwijde impact van bijvoorbeeld Black Friday en Singles Day.”

 

Kleine handelaars beschermen

Een aantal handelaarsverenigingen zijn dan weer niet te vinden voor de afschaffing van de sperperiode. Volgens Comeos hangen de solden samen met de sperperiode en is er zonder sperperiode dus geen sprake van de solden.

 

Het NSZ vreest dan weer dat vooral kleine handelaars hiervan de dupe zullen worden. Volgens hen dient die sperperiode dan ook niet om de consument te beschermen, maar om de kleine detailhandel te beschermen en is ze dan ook niet in strijd met de regels van de Europese Unie. Het NSZ stelt dan ook voor om de sperperiode te behouden, maar het denkt ook aan het verplaatsen van de solden.

 

Ook Unizo wil praten over een degelijke bescherming van de kleine detailhandel, maar is niet bij voorbaat gekant tegen een afschaffing van de sperperiode.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.

Gratis verzending voor leden Bol.com Select

08/08/2018

In navolging van Amazon voert Bol.com zijn lidmaatschapsservice op: Select-leden kunnen nu het hele assortiment gratis bezorgd krijgen. Althans, als ze de lidmaatschapskost betalen.