Minister wil iedereen betrekken bij btw-regeling e-commerce

Foto: Shutterstock.com

De btw op e-commercebestellingen wordt voortaan betaald in het land van diegene die de goederen bestelt, bepaalt de nieuwe Europese richtlijn. Maar voor de concrete vertaling naar wetgeving wil Minister van Financiën Vincent Van Peteghem iedereen de kans geven om input te geven.

 

Land van consument bepalend

Tegen midden volgend jaar moeten de EU-lidstaten de richtlijn over e-commerce omzetten naar nationale wetgeving. Centraal gegeven daarbij is dat de btw in de toekomst betaald zal worden in het land van de consument die de goederen besteld heeft.

 

Minister van Financiën Van Peteghem start nu met een opvallend experiment. Via een publieksbevraging wil hij alle geïnteresseerden betrekken bij de totstandkoming van de nieuwe wet. De minister hoopt dat er op die manier meer transparantie komt in de manier waarop de wetgeving ontstaat.  “Wat we vooral moeten vermijden, is dat bepaalde personen of instanties eerder informatie hebben dan anderen”, zegt Van Peteghem in het Radio1-programma De Ochtend.

 

Concreet betekent het dat de voorlopige wettekst al online staat op de website van het Ministerie van Financiën. “Mensen kunnen nu tot 11 november input geven over de verschillende onderdelen van die wet”, aldus de minister.