'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons | RetailDetail

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons
Foto: Shutterstock

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

 

Plus doet slachterij in de ban

Plus heeft naar aanleiding van de ophef over de beelden van een aantal Nederlandse eendenfokkerijen de samenwerking met Tomassen Duck-To stopgezet. Op de undercoverbeelden van Animal Rights is te zien hoe eenden ruw worden aangepakt bij het verzamelen voor transport naar de enige eendenslachterij in Nederland. De keten alle voorraad ook al uit de rekken gehaald in de supermarkten. Het eendenvlees werd aan voedselbanken geschonken, laat de supermarktketen weten. Mogelijk is de actie van Plus evenwel vooral symbolisch, want volgens de slachterij verkoopt de keten amper tien kilo eendenvlees per week

 

Het slachtbedrijf verdedigt zich ondertussen tegen de beschuldigingen: dierenmishandeling is volgens Gertjan Tomassen “totaal niet aan de orde”, aldus NU.nl. “Tomassen verwerkt per dag 35.000 eenden. En dat levert de boer vier euro per stuk op. Een eend met vangschade betalen we 1,36 euro voor en dat is onder de kostprijs. Dus dat is een soort stok achter de deur om er voor te zorgen dat bedrijven de eenden goed aanleveren”, klinkt het.

 

De eendenslachterij exporteert naar 80 verschillende landen, zo ook naar België, waar de dons onder meer gebruikt wordt in de dekbedden en kussens van de merken Auping, Ducky Dons en Silvana. De merken kopen er de dons in als diervriendelijk: de dons kreeg het dierenwelzijnskeurmerk RDS (Responsible Down Standard), meent Animal Rights.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

04/07/2018

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.