Mondmaskers nu ook verplicht in Engeland en Frankrijk

Vrouw met mondmasker en winkelkar
Foto: Shutterstock

Mondmaskers worden in steeds meer landen verplicht bij het winkelen. In Frankrijk moeten ze aan vanaf 1 augustus, maar zelfs notoire tegenstanders Boris Johnson en Donald Trump pleiten nu voor de gezichtsbedekking.

 

“Steeds meer bewijs”

Het dragen van mondmaskers in winkels en supermarkten is vanaf 24 juli verplicht in Engeland (in de andere delen van het VK gelden andere regels). Wie niet gehoorzaamt, riskeert een boete tot honderd pond. "Er is steeds meer bewijs dat het dragen van gezichtsbedekking in een afgesloten ruimte helpt om individuen en de mensen om hen heen te beschermen tegen het coronavirus", zei een woordvoerder van Downing Street over de beslissing.

 

Vanaf 1 augustus wil de Franse president Macron op alle gesloten openbare plekken een mondmasker verplichten, dus ook in winkels. Op dit moment wordt het dragen ervan al sterk aanbevolen, maar is het nog niet verplicht. In de supermarkten mogen de retailers momenteel zelf beslissen of ze voor een verplichting gaan of klanten zelf de vrijheid geven. 

 

De Franse regering moet echter nog duidelijk definiëren in wat voor gesloten openbare ruimtes een masker moet worden gedragen, en heeft ook nog niet duidelijk gemaakt wat de straffen zijn voor wie de nieuwe richtlijn niet naleeft.

 

Walmart en Best Buy beslissen zelf

In Schotland, Duitsland, Spanje, Italië en Griekenland zijn mondmaskers in winkels al verplicht. Ook de Australische regering is recent veranderd van koers: vorige week heeft de overheid er besloten dat mensen ze bij voorkeur moeten dragen waar sociale afstand houden moeilijk is. De aankondiging was een reactie op een stijging van het aantal besmettingen in de stad Melbourne.

 

Ook het Amerikaanse Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie zegt nu dat iedereen zijn gezicht zou moeten bedekken in het openbaar, bijvoorbeeld wie naar de supermarkt gaat of andere benodigdheden ophaalt. In de Verenigde Staten nemen steeds meer grote retailers dan ook zelf het heft in handen: bij elektronicaretailer Best Buy zijn mondmaskers sinds 15 juli in alle winkels verplicht.

 

Ook Walmart, ’s werelds grootste supermarktketen, overweegt om mondmaskers te verplichten in al zijn vestigingen in de VS. Op dit moment is dat al in zo’n 3700 van de ruim 5000 winkels het geval. Ondertussen werd zelfs president Donald Trump afgelopen weekend voor het eerst in het openbaar gezien met een mondmasker.