Naar een nieuwe sluiting van de winkels?

Shutterstock.com

Virologen en politici maken zich steeds meer zorgen over de opmars van de Britse variant van het coronavirus. Een en ander zou kunnen leiden tot een nieuwe sluiting van de niet-essentiële winkels.

 

Plan B

De zeer besmettlijke Britse variant van het coronavirus begint zich ook bij ons te verspreiden. Volgens De Standaard zijn er intussen al tientallen stalen met de Britse variant gevonden. Bovendien komen die postieve gevallen uit heel Vlaanderen, wat erop wijst dat er diverse besmettingshaarden zijn.

 

Vorige week zou de expertengroep Gems (met onder meer Marc Van Ranst en Erika Vlieghe) reeds geanticipeerd hebben op de verspreiding van die variant en regering hebben geadviseerd om over te schakelen op ‘plan B’ van zodra de epidemiologische situatie ‘licht verslechtert’. Plan B houdt, naast enkele andere maatregelen, in dat de niet-essentiële winkels opnieuw de deuren moeten sluiten.

 

Voorlopig lijkt de politiek niet meteen van plan om bijkomende verstrengingen aan te kondigen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil eerst een analyse van de situatie door de coronacommissaris afwachten. “Ik wacht die analyse af en ga me niet uitspreken over beslissingen rond nieuwe maatregelen”, zei hij. Ook premier Alexander heeft al herhaaldelijk laten verstaan dat de huidige maatregelen al erg streng zijn.

 

De vraag is dus of de situatie al dusdanig verslechterd is dat plan B zich opdringt? “Het is dubbel”, zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs, die zelf ook lid is van de expertengroep. “Er zijn nog geen drempelwaardes bepaald om te spreken van een verslechtering.[...] In elk geval: als er twijfel is, vind ik dat je beter schakelt. Ik stel vast dat ook het RIVM in Nederland zwaar aan de alarmbel trekt.”

 

Het eerstvolgende Overlegcomité staat volgende week vrijdag op het programma. Dat is voorlopig nog niet vervroegd.