Nationale staking: deze retailers doen (niet) mee

Shutterstock.com

Verschillende winkels en winkelcentra zullen gesloten blijven op de nationale staking van woensdag 13 februari. Bij de grote ketens is het beeld gemengd, zelfstandige ondernemers houden doorgaans wél de deuren open.

 

Grotere stakingsbereidheid in het zuiden

Dat alle Makro-filialen in elk geval zullen dicht blijven, hebben we op deze website al eerder gemeld: er heerst namelijk grote onrust bij de medewerkers van de keten. Bij de andere supermarktketens is de situatie minder éénduidig, behalve dan dat de stakingsbereidheid een stuk groter is in het zuiden van het land. De meeste winkels van Colruyt, Aldi en Lidl blijven in principe open. Deze retailers melden in de pers dat ze maatregelen hebben genomen om de bevoorrading te garanderen. 

 

Delhaize toont een gemengd beeld: sommige eigen supermarkten zouden open blijven, andere staken. Ook Albert Heijn zegt momenteel geen volledig zicht te hebben op de stakingsbereidheid in de winkels. Volgens Carrefour zou er weinig hinder mogen zijn, omdat het personeel van de winkels recent nog een loonsverhoging kreeg van 2%, maar volgens Bruzz zouden de grote hypermarkten in Brussel wel degelijk meestaken

 

Voor alle zelfstandige winkels van deze voedingsketens (Express, Market, AD, Proxy, Spar, AH…) geldt in de regel dat ze open zullen blijven, al verwittigen sommige ondernemers hun klanten wel dat er mogelijk voorraadonderbrekingen kunnen zijn, omdat er woensdag wellicht geen leveringen zullen plaatsvinden. 

 

Buiten de foodretail worden er stakingspiketten voorzien bij verschillende winkelcentra, zeker in het zuiden van het land. In Charleroi bijvoorbeeld gaat het om Ville 2, City Nord en Rive Gauche. Ook grote winkelketens waar een sterke vakbondsvertegenwoordiging is, mogen zich aan acties verwachten.