Neckermann vraagt schuldbescherming aan

Gevel van winkel Neckermann in Brussel
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Neckermann zit opnieuw in de financiële problemen: de reisorganisator vraagt gerechtelijke bescherming aan tegen schuldeisers, dit maal door de coronacrisis. Alle 59 Belgische reiswinkels sluiten.

 

Alle opties overwegen

Door de tweede coronagolf is de verkoop bij Neckermann volledig weggevallen, zegt de keten van reisbureaus aan De Tijd. Het bedrijf vraagt daarom drie maanden bescherming tegen schuldeisers aan. In die periode wil Neckermann “alle opties” voor de toekomst bekijken en nieuwe financiering zoeken. Een eerder verzoek om 5 miljoen euro overheidssteun, kreeg immers nul op het rekest.


Neckermann benadruk dat het niet failliet is, maar wel “een rustmoment” nodig heeft. De keten van reisbureaus, die pas vorig jaar een doorstart maakte na het faillissement van Thomas Cook, blijft vastberaden “een sterke Belgische reisorganisatie” te worden. Sinds de doorstart behoort de keten weliswaar toe tot de Spaanse groep Wamos, maar die wil geen geld in de dochter pompen als er niet eerst middelen in België worden gevonden.

 

Geen enkele reis meer

In juni kwamen de investeringsmaatschappijen van de gewestelijke overheden, met name PMV in Vlaanderen en SRIW uit Wallonië, al over de boeg met een bankwaarborg, waardoor Neckermann bij BNP Paribas 2,6 miljoen euro kon lenen. Sinds de tweede coronagolf na de zomer beweert de reisorganisator echter geen enkele reis meer te verkopen.


De 59 fysieke reisbureaus gaan daarom vanaf volgende week maandag, tot nader order, dicht. Bijna al het personeel wordt op tijdelijke werkloosheid gezet. Het is (tot nu toe) evenwel de bedoeling om de winkels te heropenen van zodra de reissector in België weer aantrekt.