Nederland heropent winkels en terrassen

Jules van Iperen / Shutterstock.com

Ook in Nederland wenken versoepelingen: op 28 april gaan zowel de winkels als de terrassen er weer open. Het is een “eerste voorzichtige stap in het openingsplan” van de Nederlandse overheid.

 

Ruime openingsuren voor winkels

Nederland kondigt een eerste reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aan, vanuit de redenering dat ondertussen steeds meer mensen gevaccineerd worden en dus de besmettingen vanaf nu wellicht snel zullen dalen. Op 28 april is de “eerste stap in het openingsplan” meteen goed nieuws voor de detailhandel en horeca: de terrassen mogen (beperkt) open, tussen 12 uur en 18 uur, en alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder afspraak.


Alleen gaan winkelen wordt nog aangeraden, maar is niet meer verplicht. De overheid benadrukt wel dat belangrijk blijft om drukte te vermijden. Op rustige momenten, zoals vroeg in de ochtend, gaan winkelen wordt daarom gestimuleerd. Dat is trouwens ook te zien aan de ruime toegestane openingsuren: van 6 uur ’s morgens tot 8 uur ’s avonds. Essentiële winkels, zoals supermarkten, hoeven ook niet meer vroeger te sluiten: omdat de avondklok wordt afgeschaft, kunnen ze hun gebruikelijke openingsuren weer gewoon hanteren.


Markten mogen bovendien weer hun volledige assortiment aanbieden. Omwille van de eerdere winkelsluitingen mochten ook de markten tot nu toe alleen levensmiddelen verkopen, maar die beperking valt op 28 april weg. Op 3 mei wordt beslist of, ten vroegste, op 11 mei al een tweede versoepelingsronde mogelijk is. Dan kunnen bijvoorbeeld ook dierentuinen en pretparken open, en zal de horeca nog meer mogen.