Nederlanders mogen dan toch winkelen zonder afspraak

Samnata / Shutterstock.com

Nederlandse winkeliers halen opgelucht adem: ook niet-essentiële winkels mogen vanaf zaterdag gewoon weer open, zonder afspraak. Wel moeten ze afstandsregels handhaven. Eerder was er sprake van een (gedeeltelijke) heropening op afspraak.

 

Aanzwellend protest

Voor de Nederlandse detailhandel is de lockdown voorbij: morgen mogen alle winkels de deuren weer openen. Wel worden er beperkingen gezet op het aantal klanten per vierkante meter. Alle winkels moeten ook vervroegd sluiten om 17.00 uur.

 

Donderdag werd nochtans gelekt dat niet-essentiële winkels alleen op afspraak zouden mogen werken, maar op dat idee kwam het kabinet uiteindelijk terug. Ondernemers en hun belangenbehartigers kantten zich sterk tegen deze maatregel en de druk om de sluiting (sinds 19 december) op te heffen was groot.

 

In verschillende gemeenten dreigden winkeliers er immers mee de deuren toch gewoon te openen. Verschillende ketens, waaronder Ziengs en Scapino, kondigden aan zelfs nationaal te heropenen in alle steden en gemeenten waar de lokale overheid een oogje zou dichtknijpen. En dat werden er steeds meer: in het Zuid-Nederlandse Valkenburg waren de winkels vandaag alweer open.