Neo stuit op verzet van Vlaamse regering

Neo stuit op verzet van Vlaamse regering
Neo

Neo, het omstreden ontwikkelingsplan voor de Brusselse Heizel, heeft een negatief advies gekregen van de Vlaamse regering. Die is van oordeel dat het project een negatieve impact heeft op de mobiliteit en het leefmilieu.

 

Ongewijzigd dossier

Zowel vanuit Brussel zelf (milieubewegingen) als vanuit Vilvoorde, Wemmel en Grimbergen ligt Neo al langer onder vuur. Vorig jaar bracht het gewest ook een negatief advies uit voor de stedenbouwkundige vergunning voor het project.

 

Dat negatieve advies wordt nu bevestigd, omdat er aan het dossier niets veranderd is: "De negatieve impact op mobiliteit en leefomgeving is te groot", zegt ontslagnemend Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel. Hij vreest ook voor een negatief effect op de lokale middenstand in de omliggende steden en gemeenten. "Wij vragen met aandrang een aangepast dossier, waarin de impact op de omgeving correct en voldoende ruim wordt bekeken. Verder dringt hij aan op overleg met Brussel.

 

Neo is een project van vastgoedontwikkelaar Unibail-Rodamco, die de Heizelvlakte wil omtoveren tot een groot winkelcentrum van 72.000 m². Daarnaast is er ook plaats voorzien voor horeca, woningen, kantoren, een bioscoop en kinderdagverblijven.

Tags: