Nieuwe afrondingsregel levert al moeilijkheden op

Test-Aankoop krijgt meldingen over de onjuiste toepassing van de afrondingsregels bij elektronische betalingen.
Foto: Shutterstock

Na nog geen week gaat het al mis: Test-Aankoop zegt heel wat meldingen te krijgen over de toepassing van de nieuwe afrondingsregels bij handelaars. Vooral rond elektronische betalingen heerst onduidelijkheid.

 

Geen problemen bij cash

Sinds zondag 1 december moeten handelaars cashbetalingen aan de kassa afronden naar een veelvoud van vijf eurocent, om zo beetje bij beetje de rosse munten van een en twee cent uit omloop te halen. Die centjes zouden namelijk duurder zijn om te maken en te transporteren dan ze waard zijn. "Deze regel vormt geen probleem voor zover we weten", klinkt het bij Test-Aankoop.

 

Moeilijkheden ontstaan wel bij elektronische betalingen, want in dat geval mogen handelaars en horecazaken zelf kiezen of ze het totaalbedrag wel of niet afronden. Dat komt naar verluidt omdat niet alle kassasystemen een onderscheid kunnen maken tussen contante of elektronische betalingen. Alleen moeten handelaars volgens de nieuwe regel dan wel duidelijk aangeven of ze afronden, en daar lijkt het schoentje te knellen.

 

Duidelijk te vermelden

"Via sociale media bereiken ons heel wat berichten in verband met elektronische betalingen. Als ze (handelaars, nvdr.) kiezen voor afronding, moeten ze dit wel duidelijk vermelden en geldt de regel voor alle klanten", laat Test-Aankoop weten in een persbericht. De organisatie wil nu de klachten bundelen en vervolgens de Economische Inspectie inlichten, schrijft Het Laatste Nieuws.

 

Om die duidelijke communicatie een handje te helpen, heeft de FOD Economie overigens een visuele boodschap ontworpen waarmee winkeliers hun klanten kunnen inlichten. Op de affiche of sticker, die op de site van de FOD gratis te downloaden is, staat dan de boodschap: "Het totaalbedrag wordt altijd afgerond."