Nieuwe tracerings-app maakt veilig heropenen retail en horeca mogelijk

Nieuwe tracerings-app maakt veilig heropenen retail en horeca mogelijk
Shutterstock.com

Dirk Gypen, de man achter reservatieplatform Resengo, wil ervoor zorgen dat horeca- en retailzaken zo snel mogelijk weer veilig open kunnen. Dat wil hij doen met Trace Against Corona, een initiatief dat klanten én handelaars aan de slag laat gaan met de Coronalert-app.

 

Objectieve data

Het idee is eenvoudig: als het van de initiatiefnemers afhangt, moet elke klant straks zijn Coronalert-app tonen vooraleer hij/zij ergens binnengaat. Een groen scherm? Dan ben je welkom. Maar dan gaat het idee nog een stapje verder: ook handelaars en horecaondernemers moeten kunnen zien hoe de situatie ervoor staat in hun zaak, en vooral, moeten kunnen aantonen dat er bij hen geen besmettingen gebeuren. Zo vallen verplichte sluitingen in de toekomst hopelijk te vermijden.
 

Trace Against Corona biedt ondernemers (en elke openbare locatie) daarom een app aan, zodat ze – aan de hand van de Coronalert-tracering – kunnen bijhouden hoeveel mensen in hun zaak zijn geweest en of er daar later ook besmette personen tussen blijken te zitten. Elke handelaar krijgt zo objectieve data over de verspreiding van het virus op hun locatie. Zo kunnen ze met andere woorden steeds zien of ze het goed en veilig aanpakken.

 

Selectieve lockdowns

“Als je de R-waarde van je zaak kunt gaan bepalen, heb je dankzij concrete data een stok achter de deur tegen willekeurige sluiting”, legt Gypen uit. “En het is ook een manier om meer mensen te mobiliseren voor de Coronalert-app van de overheid. Zo kunnen we straks eindelijk zien waar de verspreiding wel of niet plaatsvindt, en kunnen we misschien evolueren naar selectieve lockdowns.”
 

Het idee is dan ook om de service gratis aan te bieden. De eerste 5.000 apps voor handelaars biedt Resengo zelf aan, in een later stadium hoopt Gypen op sponsors. Bekende ambassadeurs moeten alvast helpen om Trace Against Corona op de kaart te zetten: TV-chef Roger van Damme heeft zijn steun toegezegd en meer grote namen volgen.
 

“Alleen als één front kunnen we bij onze regering eisen dat ze met betere cijfers komen en betere maatregelen. En wij helpen onze regering om de juiste beslissingen te maken, dankzij de data die we allemaal samen verzamelen en die we met Trace Against Corona ook daadwerkelijk gaan analyseren”, klinkt het vurig op de website. “Als er weer een verplichte sluiting komt vanuit de overheid, kunnen de veilige zaken bewijzen dat er geen reden is om hen te sluiten.”