Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden
Shutterstock.com

Kamerlid Vanessa Matz heeft een wetsvoorstel gedaan, waarbij winkeliers beter indringers kunnen aanpakken, die binnendringen in delen van winkels die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Vroeger kon dat enkel bij een diefstal.

 

Boete tot 300 euro

Als de nieuwe wet er doorkomt, dan wordt het al strafbaar om als onbevoegde binnen te komen in delen van winkels die enkel toegankelijk zijn voor werknemers. Tot nu toe konden handelaars daar niet tegen optreden, tenzij er echt een diefstal of ander strafbaar feit werd vastgesteld, aangezien een winkel een openbare commerciële ruimte is.

 

In de toekomst moeten handelaars de mogelijkheid hebben om te eisen dat personen het pand verlaten en ze, indien ze dat weigeren, vast te houden, tot de politie erbij kan worden gehaald.

 

Om te voorkomen dat personen kunnen stellen dat ze niet wisten dat ze zich ergens bevinden waar ze niet mogen komen, moeten er ook duidelijke regels komen rond het aanduiden van die zones.

 

Een inbreuk op de wet zal bestraft worden met een boete tussen 26 en 300 euro, wat gelijk is aan de boetes voor het illegaal betreden van een woning.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

De pioniersrol van merchandisingketen Shop For Geek

11/12/2017

Een mok van Game of Thrones, een paraplu van Harry Potter, een T-shirt van Assassin’s Creed? Die vind je bij Shop For Geek, de eerste Belgische winkelketen voor merchandisingartikelen. De franchiseformule opende al tien winkels en heeft ambitie. 

Stockpots heeft al meer dan 100 opslagplaatsen in de aanbieding

11/12/2017

Enkele maanden na de lancering hebben al meer dan 100 warenhuizen zich aangesloten bij Stockspots, het online platform waar bedrijven op een eenvoudige manier tijdelijk ruimte kunnen huren.

Back to top