Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden
Shutterstock.com

Kamerlid Vanessa Matz heeft een wetsvoorstel gedaan, waarbij winkeliers beter indringers kunnen aanpakken, die binnendringen in delen van winkels die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Vroeger kon dat enkel bij een diefstal.

 

Boete tot 300 euro

Als de nieuwe wet er doorkomt, dan wordt het al strafbaar om als onbevoegde binnen te komen in delen van winkels die enkel toegankelijk zijn voor werknemers. Tot nu toe konden handelaars daar niet tegen optreden, tenzij er echt een diefstal of ander strafbaar feit werd vastgesteld, aangezien een winkel een openbare commerciële ruimte is.

 

In de toekomst moeten handelaars de mogelijkheid hebben om te eisen dat personen het pand verlaten en ze, indien ze dat weigeren, vast te houden, tot de politie erbij kan worden gehaald.

 

Om te voorkomen dat personen kunnen stellen dat ze niet wisten dat ze zich ergens bevinden waar ze niet mogen komen, moeten er ook duidelijke regels komen rond het aanduiden van die zones.

 

Een inbreuk op de wet zal bestraft worden met een boete tussen 26 en 300 euro, wat gelijk is aan de boetes voor het illegaal betreden van een woning.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eerste winkels The Mint openen deuren

18/10/2017

De eerste winkels in The Mint, het vernieuwde Muntcentrum in Brussel, hebben de deuren geopend. Iam en Nyx kregen de primeur, morgen en overmorgen zullen nog een aantal merken hun voorbeeld volgen.

RetailDetail Magazine #5 staat online

18/10/2017

Op de cover van de oktobereditie van RetailDetail Magazine prijkt de nieuwe CEO van e5 mode, Alexander Talpe. Verder in dit nummer: een uitgebreid dossier over winkelvastgoed en stadsmobiliteit.

Nederlandse brillenverkoper Eyelove nu ook in België

18/10/2017

Het Nederlandse Eyelove, een prijzenbreker op de brillenmarkt, opent vandaag zijn eerste twee winkels in België. Daarnaast worden er ook al gesprekken gevoerd om snel nog meer vestigingen te openen.

Richemont verwacht forse winststijging voor eerste halfjaar

17/10/2017

Het Zwitserse luxebedrijf Richemont, eigenaar van onder andere horlogemerk Cartier, verwacht dat de winst voor de eerste helft van het boekjaar met maar liefst 80% de hoogte in gaat. De omzet gaat met meer dan 10% vooruit.

“Klantenkaarten leveren amper iets op”

17/10/2017

Klantenkaarten leveren trouwe klanten amper iets op: dat is de conclusie die Het Belang van Limburg trekt na een onderzoek bij twintig grote ketens. Die ketens zeggen dan weer dat de krant te weinig rekening houdt met persoonlijke promoties.

Safe.Shop is nieuw wereldwijd e-commercekeurmerk

16/10/2017

Met Safe.Shop is het eerste wereldwijde keurmerk voor de e-commercesector gelanceerd. Momenteel zijn er nog maar twaalf landen aangesloten, maar dat aantal moet in de toekomst flink uitgebreid worden.

Back to top