Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden
Shutterstock.com

Kamerlid Vanessa Matz heeft een wetsvoorstel gedaan, waarbij winkeliers beter indringers kunnen aanpakken, die binnendringen in delen van winkels die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Vroeger kon dat enkel bij een diefstal.

 

Boete tot 300 euro

Als de nieuwe wet er doorkomt, dan wordt het al strafbaar om als onbevoegde binnen te komen in delen van winkels die enkel toegankelijk zijn voor werknemers. Tot nu toe konden handelaars daar niet tegen optreden, tenzij er echt een diefstal of ander strafbaar feit werd vastgesteld, aangezien een winkel een openbare commerciële ruimte is.

 

In de toekomst moeten handelaars de mogelijkheid hebben om te eisen dat personen het pand verlaten en ze, indien ze dat weigeren, vast te houden, tot de politie erbij kan worden gehaald.

 

Om te voorkomen dat personen kunnen stellen dat ze niet wisten dat ze zich ergens bevinden waar ze niet mogen komen, moeten er ook duidelijke regels komen rond het aanduiden van die zones.

 

Een inbreuk op de wet zal bestraft worden met een boete tussen 26 en 300 euro, wat gelijk is aan de boetes voor het illegaal betreden van een woning.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omnichannel in retail: Hoe maak je de marketingafdeling echt omnichannel?

15/02/2018

De transitie naar een omnichannelorganisatie is cruciaal én dringend in de retailsector, ziet Peter Desmyttere, oprichter en CEO van Husky Marketing Planner: “In retail werken organisaties nog vaak in silo’s.” Hij geeft een concreet stappenplan op het Omnichannel Congress.

Amazon rekruteert 2.000 medewerkers in Frankrijk

15/02/2018

Het Franse filiaal van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon is op zoek naar 2.000 medewerkers om de sterke groei te kunnen bijbenen. Amazon.fr is niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook in ons land de populairste webshop.

Gino Van Ossel: “Omnichannel kan wél rendabel zijn”

15/02/2018

Omnichannel is nog geen verworvenheid in retail: veel ketens blijven vasthangen aan hun fysieke winkelnetwerk en hebben niet de volledige klantreis in kaart. Toch zijn er ook inspirerende voorbeelden.

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

15/02/2018

In 2016 rondde Decathlon voor  het eerst de kaap van de 10 miljard euro omzet. Vorig jaar werd ook de grens van 11 miljard gesloopt, met dank aan een sterke internationale expansie.

Generatiewissel bij BIC op moeilijk moment

15/02/2018

Wissel aan de top bij Bic, de Franse specialist van wegwerpartikelen: huidig CEO Bruno Bich geeft de touwtjes in handen van zijn 39-jarige zoon Gonzalve. Die staat voor de moeilijke opdracht om de winstdaling een halt toe te roepen.

“Boycot selfscankassa’s” roepen Carrefour-vakbonden op

15/02/2018

Medewerkers van Carrefour hebben opgeroepen om selfscankassa’s te boycotten, uit protest tegen de geplande ontslagen bij de keten. Het blijft echter niet bij woorden: actievoerders hebben de selfscankassa’s in de hypermarkt in Bergen gesaboteerd.

Back to top