Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden

Nieuwe wet moet indringers in winkels tegenhouden
Shutterstock.com

Kamerlid Vanessa Matz heeft een wetsvoorstel gedaan, waarbij winkeliers beter indringers kunnen aanpakken, die binnendringen in delen van winkels die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Vroeger kon dat enkel bij een diefstal.

 

Boete tot 300 euro

Als de nieuwe wet er doorkomt, dan wordt het al strafbaar om als onbevoegde binnen te komen in delen van winkels die enkel toegankelijk zijn voor werknemers. Tot nu toe konden handelaars daar niet tegen optreden, tenzij er echt een diefstal of ander strafbaar feit werd vastgesteld, aangezien een winkel een openbare commerciële ruimte is.

 

In de toekomst moeten handelaars de mogelijkheid hebben om te eisen dat personen het pand verlaten en ze, indien ze dat weigeren, vast te houden, tot de politie erbij kan worden gehaald.

 

Om te voorkomen dat personen kunnen stellen dat ze niet wisten dat ze zich ergens bevinden waar ze niet mogen komen, moeten er ook duidelijke regels komen rond het aanduiden van die zones.

 

Een inbreuk op de wet zal bestraft worden met een boete tussen 26 en 300 euro, wat gelijk is aan de boetes voor het illegaal betreden van een woning.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Ludo Bijvoet is nieuwe topman Blokker

14/06/2018

Het management van Blokker is weer compleet: Ludo Bijvoet - vandaag topman van Xenos - heeft vanaf 1 juli de leiding bij de winkelketen in moeilijkheden, Frank Cocx wordt financieel directeur. Linda Keijzer gaat Xenos leiden.