Nike houdt grote schoonmaak in zijn retailnetwerk | RetailDetail

Nike wil 'saaie retailers' buiten

Nike wil 'saaie retailers' buiten
pio3 / Shutterstock.com

"Wie het verschil niet maakt, ligt eruit": daar komt de boodschap van Nike-CEO Mark Parker aan retailers op neer. Het sportmerk wil meer inzetten op eigen verkoop en gaat dus ook snoeien in het distributienetwerk.

Nike wil directe verbinding met de consument

In een poging om de dalende verkopen op te krikken, start Nike een groots transformatieproject. Het sportmerk wil nog meer direct aan de consument verkopen, maar plant ook zijn toevoerketen en productontwikkeling te versnellen. “De snelheid tot de markt, de connectie met de consumenten en de directe verbindingen die we met consumenten hebben dankzij digitaal en lidmaatschap zijn enorm”, vertelde Parker aan CNBC.

 

“De consument verwacht vandaag een premium-ervaring, met innovatieve producten en diensten die hen zowel sneller als persoonlijker bezorgd worden”, lichtte hij de nieuwe strategie toe. “Gedreven door de verandering in onze business, pakken we groeimogelijkheden aan door middel van innovatie, snelheid en digitalisering om duurzame en rendabele groei op lange termijn te behalen.”


Als reactie op de winstdaling die Nike vorige week voor zijn eerste kwartaal moest toegeven – de winst daalde met ruim een vijfde, terwijl de omzet quasi stagneerde – laat het merk nu weten dat het binnen de vijf jaar een omzet van vijftig miljard dollar wil behalen. Al in 2015 sprak Nike die doelstelling uit, toen met als termijn 2020, maar die heeft het inmiddels moeten bijstellen. 

 

Om die groei te realiseren wil Parker inzetten op digitale verkoop (die over vijf jaar van 15% naar 30% moet stijgen), op nieuwe producten (50% van de omzetgroei moet van nieuwe categorieën en innovaties komen) en op het buitenland (75% van de groei wordt van buiten de VS verwacht). 

 

“Middelmatige retailers overleven niet”

Opvallend is echter vooral dat Nike een grote schoonmaak aankondigt onder zijn retailpartners. Van de liefst 30.000 retailpartners die Nike vandaag heeft wil het er slechts een veertigtal houden, waarmee het dan nauwer wil samenwerken via speciale partnerships en met toegewijde merkruimtes in de winkels.

 

Op die manier wil het bedrijf consumenten de juiste merkbeleving garanderen, terwijl het ook de retailers meer winkelbeleving bezorgt. Op de lijst van de blijvers staan alvast spelers als Nordstrom, Footlocker en Amazon, waarmee Nike na lang verzet dit jaar in zee is gegaan. Parker noemt de zet overigens een reactie op de consolidatie in de retailsector gedurende de laatste twee jaar, waardoor de markt in zijn geheel vertraagt. Die disruptie in de retailwereld ziet hij als een opportuniteit en een verplichting om de consument rechtstreeks aan te spreken. 

 

Anders gezegd: de retailmarkt is te labiel en instabiel om nog op te bouwen, we zullen het zelf moeten doen. De CEO zegt bovendien letterlijk dat middelmatige retailers die zich niet weten te differentiëren in de toekomst niet zullen overleven. Niet als verkopers van Nike-producten, maar ook niet als bedrijf.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Back to top