NSZ pleit voor “latere openingsuren” kleinhandel | RetailDetail

NSZ pleit voor “latere openingsuren” kleinhandel

NSZ pleit voor “latere openingsuren” kleinhandel

Kleinhandelaars werken keihard, maar verdienen doorgaans 10 procent minder dan in andere sectoren. "Misschien moeten zelfstandigen hun openingsuren eens tegen het licht houden", suggereert het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen: nu sluit de helft van de winkels al om 18 uur, terwijl flink wat potentiele klanten dan nog aan de slag zijn of in de file staan...

Geen loon naar (hard) werken

Kleinhandelaars werken keihard: 57% werkt zes dagen op zeven en 54% staat meer dan tien uur per dag in de winkel (administratie niet eens meegerekend). Dat blijkt uit een onderzoek van het NSZ bij 828 kleinhandelaars uit diverse sectoren.

 

Dat harde werk lijkt jammer genoeg niet altijd te lonen: kleinhandelaars verdienden in 2012 gemiddeld 18.344 euro netto per jaar, ruim 10% minder dan het gemiddeld inkomen van een zelfstandige (20.492 euro netto per jaar), zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen van de Zelfstandigen.

 

Ook in de faillissementsstatistieken scoort de sector barslecht: van januari tot eind oktober gingen er dit jaar volgens Graydon al 1.366 kleinhandelszaken over de kop. Enkel de horeca (1.834 faillissementen) en de bouw (1.772 faillissementen) scoren slechter.

 

Helft al om 18 uur gesloten

Volgens diezelfde bevraging van het NSZ blijkt dat 52% van de kleinhandelszaken sluit om 18 uur, 22% om 18u30 en 16% om 19 uur. Dat is op tien jaar tijd nauwelijks gewijzigd, maar ondertussen is de maatschappij wel geëvolueerd en werken mensen steeds later en almaar minder 'nine to five'.

 

Nochtans mogen winkels volgens de wet op de openingsuren open zijn van 5 uur tot 20 uur; op vrijdag of de dag voor een feestdag kan het zelfs tot 21 uur. "In principe mogen kleinhandelaars dus per week 91 uren open zijn. In de praktijk zijn ze echter gemiddeld 68 uren open. Tien jaar geleden was dat gemiddeld 67 uren", zo becijferde het NSZ.

 

Openingsuren verschuiven

De zelfstandigenorganisatie komt dan ook met een opmerkelijk voorstel: kleinhandelaars zouden 's avonds langer open kunnen blijven. "Voor alle duidelijkheid: we willen de handelaars zekerniet aanzetten om nóg meer te werken, want dat is niet doenbaar", beseft NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

 

"Maar we raden hen wel aan om hun openingsuren eens te analyseren in functie van de noden van de klant. Vindt de klant de openingsuren prima, dan hoeven handelaars niets te veranderen, maar indien latere openingsuren hun zaak alleen maar goed zouden doen, kunnen ze nagaan of ze die latere uren ergens anders kunnen compenseren, bijvoorbeeld op een dood moment tijdens de dag."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Torfs en drie andere retailers zijn "Great Place to Work"

14/03/2018

Tussen de 35 bedrijven die zich dit jaar de beste werkplekken van België mogen noemen, zitten verschillende grote retailers. Torfs blijft de lijst onomstootbaar aanvoeren, terwijl Bel&Bo voor het eerst de lijst afsluit. 

Back to top