NSZ: "verruim openingsuren, schrap rustdagen"

Foto: RetailDetail

Na acht weken van verplichte sluiting haalt de retailsector opgelucht adem: de deuren mogen weer open. Voor een betere spreiding van de klanten en om de omzetten op te krikken, vragen de handelaars wel om ruimere openingsuren.

 

Steden en gemeenten aan zet

Zondagopeningen, avondopeningen of schrapping van rustdagen: het zijn allemaal voorstellen om de heropstart van de Belgische winkels zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zowel voor de consumenten als voor de handelaars zou een betere spreiding nog meer veiligheid kunnen garanderen, terwijl het ook broodnodige extra omzet kan opleveren. "Dit zal er meteen ook voor zorgen dat het minder druk wordt in de winkelstraten, waardoor de 'social distancing' des te beter nageleefd kan worden", argumenteert Christine Mattheeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ in Het Nieuwsblad.

 

Ook de Belgische winkelcentra hebben dezelfde vraag al gesteld, maar kregen tot nu toe geen groen licht. Nochtans valt het vrij eenvoudig te regelen, meent Mattheeuws: het valt onder de bevoegdheid van de steden en gemeenten om maximaal vijftien dagen per jaar afwijkende openingsuren en -dagen toe te staan, tenminste onder "bijzondere en voorbijgaande omstandigheden".

 

Het NSZ roept burgemeesters en gemeentebesturen dan ook op om na te gaan bij de handelaars of hier vraag naar is en de 15-dagenregel zoveel mogelijk in te zetten. "Geef de winkeliers de mogelijkheid om hun openingsuren flexibel te houden om zo veilig en efficiënt te kunnen werken. En breid dat uit naar de openingsdagen."