Ondernemers krijgen spullen niet terug van failliete Scoopstore

Scoopstore

Een vijftigtal ondernemers dreigt de dupe te worden van het faillissement van Scoopstore. Ze verkochten hun creaties via de conceptwinkel, maar de curator weigert de spullen nu terug te geven.

 

Oude regel

Daarbij baseert de curator zich op een oude wet, die bepaalt dat alle spullen die in de winkel aanwezig zijn, in geval van faillissement, aangewend mogen worden om de schulden van de uitbater aan de verhuurder te dempen.

 

“Het probleem is dat het wel degelijk om onze eigen spullen gaat, die we met een duidelijk contract aan de winkel uitlenen”, zegt Wendy De Moor in GVA. Samen met Wendy Raymakers runt ze de zaak #HeroOnSocks en ze verkochten hun sokken via Scoopstore. “Maar nu de winkel failliet is, houdt de curator onze spullen vast. We zouden die pas terugkrijgen als we er zelf 15% voor betalen. Dit is echt absurd, al hebben sommigen dat voor kleinere hoeveelheden wel gedaan.”

 

Aangetekende brief

Volgens diezelfde curator kunnen de ontleners hun spullen wel beschermen door elke levering aangetekend te melden aan de verhuurder van het pand. “Maar van die regel heeft niemand van de 53 ondernemers ooit al gehoord”, zegt De Moor.

 

De zaak kan de ondernemers een smak geld kosten. De vijf grootste leveranciers kunnen samen zo’n 150.000 euro aan verkoopwaarde verliezen. “Nu pop-upstores zo populair zijn, willen we andere ondernemers waarschuwen”, besluit De Moor.

 

Scoopstore werd opgericht in 2014 en bood winkelruimte, ondersteuning en advies aan startende labels en designers. Elke winkel had een uniek assortiment met veel aandacht voor lokale merken. De conceptstore had onder meer vestigingen in Gent, Antwerpen, Mechelen en Eindhoven.