Ook Amazon begint met tweedehands

Amazon.nl website

Amazon introduceert in Nederland ‘Amazon Warehouse’, zodat ook consumenten gebruikte en geretourneerde artikelen kunnen kopen. De e-commercereus speelt op die manier in op de tweedehandstrend.

 

Van boeken tot speelgoed

Amazon Warehouse is de laatste nieuwe toevoeging aan het Nederlandse platform van de onlineretailer. Klanten vinden op de marktplaats voortaan ook geopende, teruggestuurde en gebruikte producten aan verlaagde prijzen. De ‘tweedekansjes’ zijn er al in 16 productcategorieën, van boeken over speelgoed tot elektronica. 


De retailer belooft een kwaliteitscontrole op elk aangeboden product, waarbij de toestand van het item – van “als nieuw” tot “acceptabel” – wordt aangeduid in de webshop, inclusief uitgebreide omschrijvingen. Het zijn weliswaar allemaal producten die volgens Amazon nog in goede staat zijn, maar niet als nieuw kunnen worden aangeboden.

 

Afvalberg terugdringen

Wie dergelijke tweedehandsitems bestelt, kan dat overigens aan dezelfde voorwaarden doen als voor reguliere producten. Zo krijgen Prime-leden gratis verzending, is elke aankoop gedekt door Amazons retourbeleid en is er een wettelijke garantie van 1 jaar. Klanten kunnen de producten dus gewoon terugsturen en als het kapot zou gaan na de retourtermijn, belooft de retailer reparatie of terugbetaling. 


Op die manier hoopt Amazon de eigen afvalberg terug te dringen, aangezien de e-commercereus recent nog forse kritiek kreeg op de hoeveelheid onverkochte of geretourneerde producten die worden vernietigd. Voor het platform is het bovendien een manier om koopjes aan te bieden en tegelijk tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar tweedehands.