Ook Britten sluiten "niet-essentiële" winkels - maar één man weigert

Coronacrisis: "Sports Direct is geen essentiële dienst"
Shutterstock.com

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Britse regering beslist dat alle “niet-essentiële” winkels moeten sluiten. Sports Direct, de keten van de controversiële eigenaar Mike Ashley, kondigde in eerste instantie aan toch open te zullen blijven, maar heeft na een storm van kritiek die beslissing herzien.

 

Lockdown light

Sinds middernacht geldt er ook in het Verenigd Koninkrijk een 'lockdown light'. De regeling is vergelijkbaar met de maatregelen die eerder genomen werden in België: alle winkels die niet-essentiële goederen verkopen, moeten dichtblijven en de bevolking moet in de mate van het mogelijke thuisblijven.

 

Sports Direct wilde aanvankelijk ook openblijven, omdat de niet onbesproken eigenaar Mike Ashley zijn keten "uniek geplaatst [vond] om het Verenigd Koninkrijk zo fit en gezond mogelijk te houden." Het bedrijf argumenteerde dat het een essentiële dienst leverde, omdat het sportuitrusting verkoopt die kan worden gebruikt om thuis te sporten in een tijd waarin de sportclubs en -scholen gesloten zijn.

 

Die houding leverde de retailer een storm van kritiek op: op Twitter vroeg parlementslid Ian Lavery zich af "Wie denkt Mike Ashley dat hij is? Hij is nu bereid het leven van zijn werknemers en het grote publiek in gevaar te brengen. Sportkleding verkopen is geen essentiële service!" Sports Direct zal zijn winkels nu toch sluiten, al hoopt het bedrijf nog toestemming te krijgen om de winkels open te laten blijven. "Mensen kunnen wandelen, joggen of fietsen, dat moet, maar er is geen reden voor een winkel als Sports Direct om open te blijven", verklaarde minister Michael Gove al.