Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

In mei 2018 houdt Georges Plassat het voor bekeken als topman van Carrefour. De CEO heeft eerder al aangegeven dat hij zijn opvolger een jaar lang wil inwerken, en dus nemen de twee grootste aandeelhouders van de distributeur stilaan hun stellingen in.

LVMH versus Galeries Lafayette

Sinds het Amerikaanse investeringsfonds Colony eind januari uit het kapitaal van Carrefour is gestapt, wedijveren twee familiale aandeelhoudersgroepen om de macht bij Europa’s grootste distributeur: enerzijds de Groupe Arnault (van LVMH-topman Bernard Arnault) en anderzijds de familie Moulin, eigenaars van de Galeries Lafayette. Inzet van de strijd: wie wordt de opvolger van Georges Plassat?

 

Arnault controleert 11,46% van de stemmen, ongeveer even veel als de 11,51% van de familie Moulin. Volgens de Franse kwaliteitskrant Le Monde zouden beide groepen elk een verschillende kandidaat op het oog hebben (al vertelt de krant er niet bij wie dan wel). Bovendien zitten de twee ook niet op dezelfde golflengte wat de governance betreft, en dan meer bepaald of de functie van voorzitter en die van algemeen directeur al dan niet door één en dezelfde persoon moet worden uitgeoefend (zoals het geval is met Plassat).

 

Aan kandidaten geen gebrek

Intussen oogt het namenlijstje met kandidaat-opvolgers indrukwekkend: als het van de vakbond FGTA-FO afhangt, is Noël Prioux, huidig uitvoerend directeur van Carrefour France (sinds 2011), de enige die het huidige sociale klimaat kan bewaren. Dat schreef de vakbondsleider in een brief aan Bernard Arnault. Prioux is echter niet de enige interne kandidaat: ook Thierry Garnier (topman Carrefour China), Pascal Clouzard (topman Carrefour Spanje) en Pierre-Jean Sivignon (huidig financieel directeur van Carrefour) worden genoemd.

 

Ook aan externe kandidaten is er geen gebrek, zo schrijft Le Monde: Hubert Joly, de Franse topman van de Amerikaanse keten Best Buy, maakt kans - net als Alexandre Bompard (huidig CEO van Fnac-Darty), Alain Caparros (topmaan van het Duitse Rewe ‑ zijn naam deed al de ronde toen Plassat met gezondheidsproblemen kampte), of nog Philippe Salle, CEO van restaurantgroep Elior. Zelfs de naam van Philippe Houzé, huidig voorzitter van Galeries Lafayette, duikt af en toe op (al is die al 69 en hanteert Carrefour een leeftijdsgrens van 70 jaar).

 

En de grootste kanshebber is...

Volgens de krant lijkt de grootste kanshebber toch Bernardo Sanchez Incera te zijn: die is sinds 2014 een van de topbankiers bij Société Générale, maar verdiende voordien wel zijn strepen in de retailwereld.

 

Eind jaren 1990 was hij algemeen directeur van Zara France, van 2001 tot 2003 leidde hij de modetak van LVMH (hij kent dus Bernard Arnault), in 2003 stapte hij over naar Vivarte (waar hij Georges Plassat opvolgde, die toen naar Carrefour trok) en een jaar later kwam hij aan het hoofd te staan van Monoprix. Die groep was dan voor de helft in handen van Casino en voor de andere helft eigendom van Galeries Lafayette. Hij kent dus ook de familie Moulin en Philippe Houzé: misschien is hij wel de ideale compromisfiguur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.