Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

Opvolgingsstrijd bij Carrefour barst stilaan los

In mei 2018 houdt Georges Plassat het voor bekeken als topman van Carrefour. De CEO heeft eerder al aangegeven dat hij zijn opvolger een jaar lang wil inwerken, en dus nemen de twee grootste aandeelhouders van de distributeur stilaan hun stellingen in.

LVMH versus Galeries Lafayette

Sinds het Amerikaanse investeringsfonds Colony eind januari uit het kapitaal van Carrefour is gestapt, wedijveren twee familiale aandeelhoudersgroepen om de macht bij Europa’s grootste distributeur: enerzijds de Groupe Arnault (van LVMH-topman Bernard Arnault) en anderzijds de familie Moulin, eigenaars van de Galeries Lafayette. Inzet van de strijd: wie wordt de opvolger van Georges Plassat?

 

Arnault controleert 11,46% van de stemmen, ongeveer even veel als de 11,51% van de familie Moulin. Volgens de Franse kwaliteitskrant Le Monde zouden beide groepen elk een verschillende kandidaat op het oog hebben (al vertelt de krant er niet bij wie dan wel). Bovendien zitten de twee ook niet op dezelfde golflengte wat de governance betreft, en dan meer bepaald of de functie van voorzitter en die van algemeen directeur al dan niet door één en dezelfde persoon moet worden uitgeoefend (zoals het geval is met Plassat).

 

Aan kandidaten geen gebrek

Intussen oogt het namenlijstje met kandidaat-opvolgers indrukwekkend: als het van de vakbond FGTA-FO afhangt, is Noël Prioux, huidig uitvoerend directeur van Carrefour France (sinds 2011), de enige die het huidige sociale klimaat kan bewaren. Dat schreef de vakbondsleider in een brief aan Bernard Arnault. Prioux is echter niet de enige interne kandidaat: ook Thierry Garnier (topman Carrefour China), Pascal Clouzard (topman Carrefour Spanje) en Pierre-Jean Sivignon (huidig financieel directeur van Carrefour) worden genoemd.

 

Ook aan externe kandidaten is er geen gebrek, zo schrijft Le Monde: Hubert Joly, de Franse topman van de Amerikaanse keten Best Buy, maakt kans - net als Alexandre Bompard (huidig CEO van Fnac-Darty), Alain Caparros (topmaan van het Duitse Rewe ‑ zijn naam deed al de ronde toen Plassat met gezondheidsproblemen kampte), of nog Philippe Salle, CEO van restaurantgroep Elior. Zelfs de naam van Philippe Houzé, huidig voorzitter van Galeries Lafayette, duikt af en toe op (al is die al 69 en hanteert Carrefour een leeftijdsgrens van 70 jaar).

 

En de grootste kanshebber is...

Volgens de krant lijkt de grootste kanshebber toch Bernardo Sanchez Incera te zijn: die is sinds 2014 een van de topbankiers bij Société Générale, maar verdiende voordien wel zijn strepen in de retailwereld.

 

Eind jaren 1990 was hij algemeen directeur van Zara France, van 2001 tot 2003 leidde hij de modetak van LVMH (hij kent dus Bernard Arnault), in 2003 stapte hij over naar Vivarte (waar hij Georges Plassat opvolgde, die toen naar Carrefour trok) en een jaar later kwam hij aan het hoofd te staan van Monoprix. Die groep was dan voor de helft in handen van Casino en voor de andere helft eigendom van Galeries Lafayette. Hij kent dus ook de familie Moulin en Philippe Houzé: misschien is hij wel de ideale compromisfiguur.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit z’n voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Carrefour doet inspanning voor werknemers met brugpensioen

16/07/2018

In het kader van haar transformatieplan voorziet Carrefour Belgium een bijkomende premie tot 500 euro voor werknemers die in het SWT-stelsel stappen, als ze een opleiding volgen voor een knelpuntberoep.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

11/07/2018

Vlaams minister Philippe Muyters geeft een negatief advies voor het herstructureringsplan van supermarktketen Carrefour. Door dit plan zouden 600 werknemers recht hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), de opvolger van het brugpensioen. De definitieve uitspraak ligt in het kamp van federaal minister Kris Peeters.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.