Orchestra-Prémaman: 4 op 5 Belgische winkels dicht

Orchestra-Prémaman: 4 op 5 Belgische winkels dicht
Orchestra-Prémaman

De geplande herstructurering van baby- en kinderkledingketen Orchestra-Prémaman zal dan toch niet beperkt blijven tot 34 winkels. De Franse groep zal uiteindelijk 41 van de 53 Belgische filialen sluiten: daarbij gaan 162 jobs verloren.

 

Opnieuw bijkomende sluitingen

Vorige maand kondigde Orchestra-Prémaman nog aan dat het 34 Belgische winkels zou afstoten, waaronder zowat alle Vlaamse vestigingen. Dat ging toen al om een herziening, want oorspronkelijk was er sprake van 'slechts' 12 winkelsluitingen. Nu heeft de baby- en kinderkledingketen dus beslist dat liefst 41 vestigingen de deuren zullen sluiten, nog eens zeven meer dus dan vorige maand gezegd werd.

 

De herstructurering van het bedrijf, dat sinds september bescherming tegen schuldeisers geniet, gaat verder dan de Belgische tak. In België is de schade met 162 verloren jobs het grootst, net voor thuisland Frankrijk (159 banen weg), schrijft Het Laatste Nieuws. Ook in Spanje vallen meer dan honderd mensen zonder werk (108), maar ook in Duitsland, Griekenland en Zwitserland verdwijnen jobs.

 

Vanaf nu wil het Franse concern zich focussen op zijn vijf belangrijkste markten: Frankrijk, Wallonië, Zwitserland, Marokko en Griekenland. De buitenlandse omzet zou in de toekomst nog slechts een kwart van de totale opbrengsten uitmaken, vandaag is dat nog 40%. Het bedrijf kampt al jaren met dalende omzetten en oplopende verliescijfers, mede door de opkomst van de e-commerce en de toenemende concurrentie van de tweedehandsmarkt.