Orchestra-Prémaman vraagt gerechtelijke sanering aan

Gevel met logo van retailer Orchestra
sylv1rob1 / Shutterstock.com

Orchestra-Prémaman heeft gerechtelijke sanering aangevraagd: dat betekent dat de Franse babyketen nog maar één stap verwijderd is van het faillissement. Voor redding kijkt de keten vooral naar een nieuwe koper.

 

Gestopt met betalingen

Orchestra-Prémaman heeft bij de handelsrechter een aanvraag tot gerechtelijke sanering, of surséance, ingediend. Het is een volgende stap in de insolventieprocedure die de babyketen al in september in gang had gezet: toen kreeg de retailer bescherming tegen schuldeisers.

 

Nu blijkt de keten echter ook niet meer in de mogelijkheid om betalingen te doen en dan schrijft de Franse wet dat ondernemingen binnen de 45 dagen een saneringsaanvraag kunnen doen. In dat geval wordt een curator aangesteld en krijgen ook de schuldeisers een vertegenwoordiger.

 

Op zoek naar investeerders of kopers

Het bedrijf moet een saneringsplan voorleggen, en dat zou er volgens de directie vooral in bestaan dat er naar investeerders of overnemers wordt gezocht. Verder wil het management het plan doorzetten om winkels te sluiten en te snoeien in het aantal medewerkers. Er worden ook gesprekken opgestart met de schuldeisers.

 

De coronacrisis heeft het al noodlijdende Orchestra-Prémaman de das omgedaan. Het bedrijf is immers actief in landen waar het virus lelijk huishoudt en waar strenge isolatiemaatregelen heersen, zoals Frankrijk, Spanje, Italië en ook België. Alle winkels zijn gesloten, de webshop is wel nog actief.

 

Volgens de laatst gepubliceerde jaarresultaten, over het boekjaar dat liep van 1 maart 2018 tot 28 februari 2019, zag de keten de omzet al met 6,8% terugvallen en boekte het bedrijf liefst 88,2 miljoen euro nettoverlies.