Orchestra: "We hebben Prémaman niet leeggezogen"

Orchestra: "We hebben Prémaman niet leeggezogen"
Orchestra Prémaman

Gisteren heeft Pierre Mestre, de oprichter van de noodlijdende baby- en kinderkledingketen Orchestra Prémaman, op de ondernemingsrechtbank van Brussel zijn reddingsplan verdedigd. Hij ziet een toekomst voor de 20 meest winstgevende verkooppunten in België.

 

Dubbele boodschap

De topman had een dubbele boodschap voor de rechtbank die de gerechtelijke reorganisatie van Orchestra Prémaman moest onderzoeken: enerzijds beklemtoonde hij dat het Franse moederbedrijf de Belgische afdeling altijd gesteund heeft en anderzijds ziet hij groeimogelijkheden voor de twintig best presterende Belgische filialen. Dat er laatste is best opmerkelijk, want volgens eerdere berichten zouden er slechts twaalf winkels openblijven.

 

Mestre maakte van de gelegenheid ook gebruik om het gerucht te onderdrukken dat Frankrijk de Belgische tak van het bedrijf reeds vóór de reorganisatie zou hebben leeggezogen. "Ons bedrijf is 19 jaar geleden opgericht, onze rekeningen worden elk jaar gecontroleerd en een jaar geleden was er nog een belastingcontrole in België. Er is geen sprake van een verarming van één bedrijf ten gunste van het andere", legde hij uit. De CEO voegde er aan toe dat hij de Belgische tak door de jaren heen voor honderd miljoen euro had ondersteund via twee kapitaalverhogingen.

 

Steun van de vakbond

De topman sprak ook over de wereldwijde herstructurering van het bedrijf, een gevolg van de digitalisering van de markt en de toenemende prijsdruk. Hij wees erop dat Amazon intussen bijna 30% van de markt voor babyartikelen in handen heeft en Primark een kwart. Dat is ook de reden waarom Orchestra Prémaman zich terugtrok uit landen als China, Italië, Rusland, Turkije en de Verenigde Staten, beweert hij.

 

Wat België betreft, ziet Mestre dus mogelijkheden voor een twintigtal winkels. Bij de hoorzitting was ook een vakbondsvertegenwoordiger van SETCa aanwezig om het plan te ondersteunen. "Het bedrijf is transparant, er is geen verborgen agenda. Op het terrein hebben de werknemers de wil om door te gaan", zei ze aan L'Echo.