Overleg over afschaffing sperperiode | RetailDetail

Overleg over afschaffing sperperiode

Overleg over afschaffing sperperiode
Shutterstock

De komende dagen voert minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters overleg met de retailsector rond het afschaffen van de sperperiode. Volgens hem wordt die toch niet gerespecteerd en heeft ze dus geen nut.

Massaal ontweken

“Wij stellen vast dat de sperperiode massaal wordt ontweken door private sales, door koppelverkoop enzovoort, vandaar dat wij ook de vraag hebben gesteld of we die niet beter zouden afschaffen”, aldus minister Peeters bij ATV. De solden zouden wél behouden worden en blijven dan de enige periodes in het jaar waar handelaars met verlies mogen verkopen. De komende dagen worden er gesprekken gevoerd met de sector en de minister van Middenstand Denis Ducarme.

 

Volgens minister Peeters zijn momenteel de signalen uit de middenstand niet geheel duidelijk, vooral omdat die zou pleiten voor het behoud van de sperperiode, terwijl ze die vervolgens massaal probeert te ontwijken. De twee meest populaire manieren om de sperperiode, die sinds 2 december is ingegaan, te ontwijken zijn koppelverkoop en fluistersolden. Bij die eerste wordt er pas korting gegeven bij aankoop van meerdere stuks, terwijl bij fluistersolden de korting enkel wordt toegepast wanneer de klant er specifiek achter vraagt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.