Overleg over afschaffing sperperiode

Overleg over afschaffing sperperiode

De komende dagen voert minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters overleg met de retailsector rond het afschaffen van de sperperiode. Volgens hem wordt die toch niet gerespecteerd en heeft ze dus geen nut.

Massaal ontweken

“Wij stellen vast dat de sperperiode massaal wordt ontweken door private sales, door koppelverkoop enzovoort, vandaar dat wij ook de vraag hebben gesteld of we die niet beter zouden afschaffen”, aldus minister Peeters bij ATV. De solden zouden wél behouden worden en blijven dan de enige periodes in het jaar waar handelaars met verlies mogen verkopen. De komende dagen worden er gesprekken gevoerd met de sector en de minister van Middenstand Denis Ducarme.

 

Volgens minister Peeters zijn momenteel de signalen uit de middenstand niet geheel duidelijk, vooral omdat die zou pleiten voor het behoud van de sperperiode, terwijl ze die vervolgens massaal probeert te ontwijken. De twee meest populaire manieren om de sperperiode, die sinds 2 december is ingegaan, te ontwijken zijn koppelverkoop en fluistersolden. Bij die eerste wordt er pas korting gegeven bij aankoop van meerdere stuks, terwijl bij fluistersolden de korting enkel wordt toegepast wanneer de klant er specifiek achter vraagt.