Overnemer Blokker België eist zes maanden huurkorting

Blokker Aalst
Shutterstock.com

Dirk Bron, de man die de Belgische Blokker-winkels overnam om ze tot Mega World-outletstores om te bouwen, zet eigenaars van winkelpanden het mes op de keel: hij wil zes maanden gratis huur of hij vertrekt. "Waarom moet ik alle risico’s dragen, terwijl zij op hun stoel zitten en de huur vangen?"

 

“Meedoen of weggaan”

Voor de Nederlandse ondernemer is het eenvoudig: "Van de 69 winkels die Blokker in 2017 gesloten heeft, staan er nog 67 leeg. Vastgoedeigenaren kunnen nu meewerken, of hun pand over een jaar leeg terug krijgen." Dat verklaart hij in een interview met het FD. De betrokken verhuurders hebben daarover afgelopen maandag een brief ontvangen: "Je werkt mee of je werkt niet mee. Zo niet, zie je vanzelf wat er gebeurt," klinkt het behoorlijk direct.

 

Niet alleen de vastgoedeigenaars zullen de aanpak van de nieuwe eigenaar ondervinden: dat geldt ook voor het personeel. "Die dertig jaar Blokker in hun DNA krijgt ik er wel uit. Als ik nu eens kijk wat hier allemaal zit aan marketing en assistenten en supply managers. Ik weet helemaal geeneens wat dat is." Voor Bron moet het allemaal simpeler en goedkoper: "Het is meedoen of weggaan."

 

Bruidsschat

De ondernemer heeft bij de overname een bruidsschat meegekregen, zo blijkt: een onbekend bedrag dat in delen wordt overgemaakt zolang het bedrijf niet failliet gaat. Bron heeft moeten beloven om gedurende minstens één jaar de winkels open te houden en de medewerkers in dienst te houden. Ook Michiel Wittenveen, de man die het Blokker-concern overnam, krijgt immers onder gelijkaardige voorwaarden geld toegestopt van de voormalige eigenaarsfamilie. Door de verlieslatende Belgische winkels te verkopen, verkleint hij het risico dat het hele bedrijf wordt meegesleurd.

 

In een interview met NRC verklaarde Dirk Bron gisteren nog dat hij ondanks alles grote plannen heeft met zijn koopjesformule Mega World in België: de winkels krijgen een Amerikaanse uitstraling en zullen restpartijen verkopen tegen minstens 50% korting. Op termijn zou hij zelfs potentieel zien voor 250 vestigingen.