Parijs wil Champs-Elysées volledig transformeren

Shutterstock.com

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo heeft ingestemd met een complete make-over van de Champs-Elysées. Meer groen en minder auto, dat is de kern van de ambitieuze plannen.

 

"Buitengewone tuin"

Hidalgo zei dat de vernieuwingswerken van de beroemde winkelboulevard, begroot op 250 miljoen euro, zeker doorgaan, maar dat ze niet zullen aanvangen voor de Olympische Zomerspelen van 2024 in Parijs. De burgemeester wil van de 1,9 km lange avenue een “buitengewone tuin” maken. Dat zei ze in een interview met Le Journal du Dimanche.

 

Een plaatselijk comité van culturele en economische actoren ijvert al sinds 2018 voor een grondige hertekening van de wereldberoemde boulevard en haar omgeving. Volgens het comité heeft de legendarische avenue de afgelopen 30 jaar veel van zijn pracht en uitstraling verloren. Het is dan ook erg tevreden met de toezegging van Hidalgo.

 

Luchtvervuiling

Eerder hield de werkgroep een openbare consultatie over wat er met de laan zou moeten gebeuren. In de plannen wordt de ruimte voor het autoverkeer gehalveerd. Rijbanen moeten plaats maken voor voetgangerszones en groene gebieden. Er komen ook tunnels met bomen. Al die elementen moeten de luchtkwaliteit gevoelig verbeteren, schrijft The Guardian.

 

Vandaag is de Champs-Elysées vooral gekend om zijn dure cafés, luxeboetieks en showrooms van exclusieve automerken. De commerciële huurprijzen behoren tot de hoogste ter wereld. Door de echte Parijzenaars wordt de buurt steeds meer gemeden omwille van de grote vervuiling.

 

De plannen omvatten overigens ook de heraanleg van de Place de la Concorde, het grootste plein van Parijs, aan het zuidoostelijke uiteinde van de avenue. Die werken zouden nog vóór de Olympische Spelen zijn afgerond. De make-over van de Champs-Elysées zou tegen 2030 moeten klaar zijn.