Plastic zakjes vanaf vandaag verboden in Wallonië

Plastic zakjes vanaf vandaag verboden in Wallonië

Vanaf vandaag is het gebruik van plastic zakjes voor éénmalig gebruik in Wallonië verboden. Het gaat daarbij over de dunne zakjes die klanten aan de kassa kunnen krijgen, de herbruikbare zakken krijgen nog even respijt.

Mogelijke uitzonderingen pas in maart 2017

Volgens de Franstalige werkgeversorganisatie UCM is er echter nog heel wat onduidelijkheid rond het verbod: de organisatie verwijt de Waalse minister van Leefmilieu, Carlo Di Antonio, dat hij niet voldoende duidelijk heeft gemaakt welk plastic nu wel en welk niet meer mag gebruikt worden. Het kabinet van Di Antonio spreekt dat echter tegen en stelt dat het momenteel enkel gaat over de dunne plastic zakjes die aan de kassa worden gegeven en dat er verder geen uitzonderingen zijn gemaakt. Wel wijst hij op een aantal alternatieven, zoals papieren zakken of kartonnen dozen.

 

Alle andere vormen van plastic zijn dus zeker nog tot 1 maart 2017 toegestaan. Vanaf dan zal in principe ook elke andere vorm van plastic zakjes uit de winkels geband worden. Het is wel mogelijk dat er dan wel enkele uitzonderingen worden toegestaan: daarover wordt nog onderhandeld met de betrokken partijen.