Politiek en bedrijfsleven willen groen herstelplan voor economie

Politiek en bedrijfsleven willen groen herstelplan voor economie
Beeld: Shutterstock.com

Een groep van 180 ministers, europarlementsleden, bedrijfsleiders, vakbonden, ngo’s en denktanks hebben vandaag opgeroepen om werk te maken van een groene herlancering van de Europese economie na de coronacrisis.

 

Twee problemen, één strijd

De oproep is een initiatief van Pascal Canfin, voorzitter van de commissie milieu van het Europees Parlement. Naast 79 europarlementsleden uit het hele politieke spectrum brengt de alliantie ook toplui en groepen uit het maatschappelijk middenveld samen, waaronder 37 CEO's, 28 ondernemersorganisaties, het Europees Verbond van Vakverenigingen, 7 NGO's en 6 denktanks. Grote namen uit de particuliere sector die de oproep hebben ondertekend zijn onder andere de CEO's van Danone, H&M, Ikea en Unilever, schrijft Euractiv.

 

De ondertekenaars zeggen zich te willen inzetten voor post-pandemische "stimulerende transformatieplannen" die de strijd tegen de klimaatverandering en voor de bescherming van de biodiversiteit in het centrum van het Europese economische beleid plaatsen. "Covid-19 heeft de klimaatcrisis niet doen verdwijnen. Het overheidsgeld dat lidstaten en Europa zullen uitgeven om te herinvesteren in de economie moet in overeenstemming zijn met de Green Deal", aldus Canfin. De oproep van de alliantie werd vandaag in verschillende Europese kranten gepubliceerd.