Prijsvergelijkers willen dat EU optreedt tegen Google

Prijsvergelijkers willen dat EU optreedt tegen Google
Shutterstock.com

In een open brief aan EU-mededingingscommissaris Margrethe Vestager roepen 41 prijs- en productvergelijkingssites uit 21 Europese landen de Commissie op om op te treden tegen wat ze "het aanhoudende machtsmisbruik van Google" noemen.

 

Weinig veranderd in de praktijk

Twee jaar geleden legde Vestager Google een boete op van 2,42 miljard euro, omdat het bedrijf misbruik maakte van zijn dominante positie. De Amerikaanse zoekgigant werd veroordeeld omdat het de zoekresultaten van zijn eigen dienst Google Shopping boven de diensten van concurrenten (voornamelijk prijsvergelijkingssites) plaatste.

 

Volgens de ondertekenaars van de open brief is er sinds het besluit van de Commissie nauwelijks iets veranderd aan de situatie. "Twee jaar na de beslissing van de Commissie is er nog steeds geen sprake van effectieve concurrentie op de markt voor product- en prijsvergelijking", klinkt het: "Google blijft zich het recht toe-eigenen om een eigen prijsvergelijker direct in de pagina’s met zoekresultaten te integreren."

 

De ondertekenaars zijn dan ook allerminst tevreden met de acties die Google heeft genomen naar aanleiding van het besluit van de Commissie. "We vragen de Commissie nu formeel de niet-naleving van het besluit door Google aan te pakken. Google heeft twee jaar de tijd gehad om een werkbaar systeem te presenteren." Ze waarschuwen ook voor jobverlies in de sector als er niks verandert.