Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie

Prima jaar voor Decathlon dankzij sterke expansie
Shutterstock

In 2016 rondde Decathlon voor  het eerst de kaap van de 10 miljard euro omzet. Vorig jaar werd ook de grens van 11 miljard gesloopt, met dank aan een sterke internationale expansie.

 

Omzetgroei van 11%

De sportretailer, gecontroleerd door de familie Mulliez (ook bekend van Auchan, Phildar en Pimkie) realiseerde in 2017 een omzet exclusief taksen van 11 miljard euro, een groei met 11%. Lang niet slecht voor wat François De Witte, algemeen directeur van Decathlon France, bij de collega’s van de Franse zakenkrant Les Echos omschrijft als een “overgangs- en transformatiejaar”.

 

Op vergelijkbare basis steeg de omzet met 4%. De sprong voorwaarts dankt Decathlon dus aan zijn sterke expansie wereldwijd: de groep opende vorig jaar 185 nieuwe winkels, waarvan 9 in zijn thuisland. Dat brengt het totaal op 1.352 verkooppunten in 39 landen.

 

Frankrijk en online “moeten beter”

Met 3,4 miljard euro is Frankrijk nog altijd goed voor bijna een derde van de omzet. Toch heeft de keten, die in 1976 werd opgericht door Michel Leclercq, het in zijn thuisland niet onder de markt. De keten mag eind januari Amazon dan wel hebben onttroond als “favoriete winkelketen van de Fransen”, de vergelijkbare omzet groeide er met slechts één procentje. Inclusief nieuwe winkels was er een stijging met 4%: “Voor verbetering vatbaar”, aldus de topman.

 

En ook de webshop is er nog lang niet: het internet is nog altijd maar goed voor 4,5% van de totale verkoop. Weliswaar meer dan de 3% in 2016, maar toch... “Eén klant op vijf vindt nog altijd niet het product terug dat hij in de winkel heeft gezien”, zegt De Witte, die al meteen een actieplan ontvouwde: 100% van de producten beschikbaar maken via het internet (nu is dat nog maar 90%), ‘click and collect’ invoeren zodat mensen thuis kunnen bestellen en hun product in een vestiging naar keuze kunnen afhalen én de leveringstermijnen (thuis én in de winkels) verkorten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M scoort alweer onder de verwachtingen

16/03/2018

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz zet het nieuwe boekjaar alweer met minder gunstige cijfers in. Nu ook de verkoop in eigen land voor het eerst in decennia inkrimpt, neemt het vertrouwen bij investeerders af.

350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen

15/03/2018

De Cel Namaak van de FOD Economie heeft vorig jaar 350.000 stuks namaakspeelgoed in beslag genomen tijdens een grootscheepse actie. Dat maakte Kris Peeters bekend naar aanleiding van de tiende verjaardag van de bewuste cel.

Ombudsman voor de Handel lost 85% van de klachten op

15/03/2018

Half mei vorig jaar ging de Ombudsman voor de Handel officieel van start in ons land. Tot en met 31 december kreeg de dienst 541 klachten binnen. Voor 231 daarvan was de Ombudsman bevoegd en in 85% van die klachten kwam er een oplossing uit de bus.

Boeken dicht voor Toys ‘R’ Us

15/03/2018

Het finale einde is nu wel heel dichtbij voor de gewezen speelgoedgrootheid Toys “R” Us. Nadat eerder al de doodsklokken luidden over de 100 Britse winkels, gaan nu ook de meer dan 700 Amerikaanse winkels hun deuren sluiten.

Unilever kiest voor Rotterdam

15/03/2018

Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu officieel bevestigd: Unilever vestigt zijn hoofdkantoor in Rotterdam. De raad van bestuur van de voedings- en wasmiddelenreus heeft na bijna een jaar de knoop doorgehakt.

Mechelse Bruul is "mooiste publieke ruimte"

14/03/2018

Mechelen mag zich een jaar lang de thuishaven noemen van de mooiste publieke ruimte in Vlaanderen. De Bruul kreeg twee jaar geleden een volledige make-over die sterk gewaardeerd wordt door inwoners én de Voetgangersbeweging, die de prijs uitreikte.

Back to top