Primera blijft groeien en zet in op buurtfunctie | RetailDetail

Primera blijft groeien en zet in op buurtfunctie

Primera blijft groeien en zet in op buurtfunctie
Foto: Primera

Winkelketen Primera heeft vorig jaar de kaap van 500 winkels overschreden: de keten heeft vandaag 504 vestigingen. De omzet bleef stabiel, ondanks een dalende tabakverkoop.

 

Omzetten tabak en loterij dalen

In 2017 opende Primera negentien nieuwe winkels, waarmee de keten aan het einde van het jaar op 504 vestigingen uitkwam en zo, volgens Locatus, een notering verdiende in de top 10 van formules in Nederland op basis van verkooppunten.

 

Hoewel de omzet van tabak met 3% daalde en de omzet van loterijproducten 5% zakte, tekende de totale omzet een lichte stijging op naar 689 miljoen euro. Dat is volgens Primera opvallend, gezien het grote omzetaandeel van de assortimentsgroepen tabak en loterij. Toch wist het die daling te compenseren met meer cadeaukaarten, e-sigaretten en cadeaus. Ook wist Primera naar eigen zeggen meer omzet bij concurrenten weg te halen met onder andere de assortimenten tijdschriften, wenskaarten en kantoorartikelen. De marge groeide zo met 3%.

 

Margemix verbeteren

“Klanten verwachten bij ons type winkels een breed assortiment en daar zetten wij als Primera flink op in. Wij vervullen een duidelijke buurtfunctie en hebben de koers ingezet om de margemix te verbeteren met deze assortimentsgroepen. Dit is ook noodzakelijk voor onze aangesloten ondernemers, om zo de daling van traditionele groepen op te kunnen vangen”, aldus algemeen directeur Gert van Doorn.

 

Vorig jaar lanceerde de keten de Primera Keuze cadeaukaart, een nieuw concept voor de zakelijke markt. Het stuwde de online omzet met liefst 59% omhoog. “Zakelijke klanten willen de ontvanger zelf laten kiezen, een cadeaukaart geven die onbeperkt geldig is, maar ook gemak. Wij spelen daar succesvol op in met de Primera Keuze cadeaukaart en bedienen hiermee online een nieuwe doelgroep die vervolgens weer in de winkel komt”, zei hoofd marketing Angelo Ridderhof.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse tonen in verschillende winkels van het failliete Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Samsonite toont nieuw winkelconcept in Antwerpen

19/03/2018

Antwerpen heeft er een nieuwe winkel bij van koffermerk Samsonite. De Samsonite Store opende vorige week in de Huidevettersstraat en lanceert er ook het nieuwe lifestylemerk Samsonite RED.

Fox & Cie is sterkhouder in een krimpende markt

19/03/2018

Fox & Cie blijft een sterke koers varen ondanks moeilijke tijden op de markt. Het Belgische speelgoedconcern, dat al van bij de start in 2014 fors inzet op uitbreiding, sloot 2017 af met een indrukwekkende groei van 49%.

Consumenten tegen supermarkten: "Voed ons op!"

19/03/2018

Consumenten vragen supermarkten om duurzamere aankopen te stimuleren in de nieuwe campagne ‘ik ben meer dan mijn kassaticket’. Zes ngo’s gaan daarvoor de samenwerking aan op initiatief van blogster Ingrid Renders van Maison Slash.

Back to top