Ray-Banmaker koopt GrandVision voor 7 miljard

Retailers EyeWish, Pearle en GrandOptical komen in handen van brillenreus EssorLuxottica.
Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

De optiekketens Pearle en GrandOptical komen in handen van EssilorLuxottica, de brillengroep achter onder meer Ray-Ban en Varilux-glazen. GrandVision wordt in de deal gewaardeerd op zo'n 7 miljard euro.

 

Consolidatie in de optiekwereld

De Nederlandse investeerdersgroep HAL heeft het bod van EssilorLuxottica op haar optiekbedrijf GrandVision aanvaard. De Frans-Italiaanse fusiegroep EssilorLuxottica, die zo’n 9.000 brillenwinkels heeft maar ook brillen en glazen produceert, lanceerde een bod op alle aandelen van HAL, wat neerkomt op 76,2% van het hele bedrijf.


HAL heeft zich nu akkoord verklaard voor een bedrag van 28 euro per aandeel. Dat levert de investeerder zo’n 5,5 miljard euro op. Over een tot twee jaar moet de overname volledig zijn afgerond, als ze ook wordt goedgekeurd door de concurrentiewaakhond.

 

Vrees voor machtsmisbruik

De kans dat de concurrentie-autoriteiten tegenstribbelen is echter reëel, aangezien het niet alleen om een grote consolidatieslag gaat in de branche van optiekwinkels, het gaat ook om een “verticale machtsgreep”, zoals de Telegraaf stelt. EssilorLuxottica krijgt immers quasi de hele keten in handen: van de productie van glazen en monturen, over oogmetingsapparaten tot de winkels.


Zullen de prijzen de hoogte ingaan na de deal? Daar vreesde de Europese mededingingsautoriteit al voor bij de fusie van Essilor en Luxottica vorig jaar, maar er werd toen niet voldoende grond gevonden om de deal tegen te houden. Of de EU nu weer groen licht geeft, valt af te wachten.

 

Driekwart van de brillengroep

GrandVision wordt door de deal in totaal 7,1 miljard euro waard. Dat is ook goed nieuws voor de andere aandeelhouders, die nog een klein kwart van de aandelen in handen hebben. Van zodra het belang van HAL effectief is overgedragen aan EssilorLuxottica, plant de brillenreus ook hen uit te kopen. De overnemer is zelfs verplicht een publiek bod uit te brengen op de resterende aandelen, gezien de grootte van zijn participatie in het bedrijf.


Vandaag heeft GrandVision, bekend van onder meer de ketens Pearle, Grandoptical en EyeWish, meer dan 7.000 winkels in ruim veertig landen. Het hoofdkantoor is gelegen in Schiphol. Overnemer EssilorLuxottica telt op zijn beurt zo’n 9.000 vestigingen en 150.000 werknemers. De hoofdzetel ligt in Parijs.