Ray-Banmaker mag niet binnenkijken bij verloofde Pearle

Roel van RM Photographics / Shutterstock.com

De overname van Pearle-moeder Grandvision door EssilorLuxottica lijkt verderaf dan ooit. Van het gerechtshof in Amsterdam mag de overnemer de boekhouding van GrandVision niet inkijken, iets wat de Ray-Banmaker al bijna een jaar lang eist.

 

Geen info nodig

EssilorLuxottica krijgt het deksel op de neus in het aanslepende conflict met GrandVision. Het verloofde stel ruziet ondertussen al bijna een jaar over de aanpak van de coronacrisis: volgens de Frans-Italiaanse overnemer heeft GrandVision de uitbraak van de pandemie slecht beheerd, waardoor de omzet en winst van de optiekgroep kelderde.


Om dat te staven eist EssilorLuxottica inzage in de boekhouding van zijn aanstaande, maar GrandVision weigert die bijkomende informatie te verschaffen. In Amsterdam heeft de rechtbank geoordeeld dat het inderdaad niet hoeft, zo bericht De Telegraaf. Mogelijk komt dit omdat in arbitrage al enkele documenten waren overgemaakt.

 

Pearle houdt been stijf

De strijd tussen GrandVision en EssilorLuxottica is gerust verbeten te noemen: eerder vonden ook al razzia’s en inbeslagnames plaats. Of de overname er nu nog komt, is hoogst onzeker. Al wil EssilorLuxottica mogelijk vooral de overnameprijs omlaag krijgen.


Ondanks alle pesterijen houdt GrandVision in ieder geval koppig vast aan de overname. Dat is maar logisch ook, want als EssilorLuxottica degene is die uiteindelijk wegloopt van de deal van ruim 7 miljard euro moet de brillenproducent toch nog een schadevergoeding van 400 miljoen euro betalen.