Rechter verplicht handelaars in Groningen zondag te openen

Rechter verplicht handelaars in Groningen zondag te openen

Rechter verplicht handelaars in Groningen zondag te openen

De handelaars in het winkelcentrum Paddepoel in Groningen worden door de rechter verplicht om op zondag hun winkel te openen. Eén van de winkeliers had tot nu toe geweigerd om op zondag de deuren te openen.

Terechte boetes

Het was pandeigenaar en bestuurslid Paul Beeres van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) die Gerard Platjouw voor de rechter had gedaagd. Die huurt in het winkelcentrum een pand voor een winkel van Primera, maar weigerde dus op zondag te openen. Hij kreeg daarvoor boetes opgelegd, maar ook die werden niet betaald.

 

De rechter is nu van mening dat de boetes terecht werden opgelegd, wat er op neerkomt dat de handelaars voortaan verplicht zijn om op zondag te openen. Anders krijgen ze een boete. Ook andere winkeliers hadden al een boete van 500 euro per zondag dat ze gesloten waren gekregen.

 

Te hoge kosten

Platjouw zegt verrast te zijn over de uitspraak en bekijkt nu met zijn advocaten of hij in hoger beroep zal gaan. “De VVE kan dus bepalen wanneer we open moeten zijn en wanneer we dicht moeten zijn. Dat gaat nogal ver. De kosten die deze verplichte openingstijden meebrengen worden zo steeds hoger. Op een gegeven moment is het niet meer op te brengen”, zegt hij aan Dagblad van het Noorden.

 

Voorlopig gaat hij ook nog niet op zondag openen. In de uitspraak van de rechter staat dat de boetes kunnen oplopen tot een maximum van 10.000 euro. “Daar zit ik al boven. Het maakt dus even niet uit of ik wel of niet open ga.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.