Regels taxfree worden versoepeld

Regels taxfree worden versoepeld
http://www.shutterstock.com/pic-312099206/stock-photo-brussels-belgium-aug-22-interior-of-the-brussels-international-airport-august-22-2015-in-brussels-belgium.html?src=UMmUF-is6s3MUdbhENi2QQ-1-45

De regels voor het taxfree winkelen worden binnenkort versoepeld, ondanks tegenkanting van begrotingsminister Sophie Wilmés. Het is minister van Financiën Johan Van Overtveldt die de wijzigingen doordrukt.

Bespreken op ministerraad

Zo wordt de ondergrens voor niet-Europese buitenlanders op doorreis door België verlaagd van 125 euro naar 50 euro. Zo hoopt de minister dat de handelaars op de luchthaven een duwtje in de rug krijgen na de aanslagen van 22 maart.

 

Nochtans had Van Overtveldt een negatief advies gekregen van de Raad van State én van de minister van Begroting: “De maatregel die u voorstelt, doet de inkomsten dalen”, schrijft Wilmés aan Van Overtveldt. “Die zijn niet ingecalculeerd bij de laatste begrotingscontrole, noch toen de maatregelen werden genomen om de winkels op de luchthaven een duw in de rug te geven.”

 

Zonder het akkoord van de minister van Begroting moest de maatregel normaal worden besproken op de ministerraad, maar dat is nu niet gebeurd. Wilmés wil dan ook dat de maatregel opnieuw wordt bekeken bij de start van het politieke jaar.

 

“De versoepeling van de btw-regeling zal niet meer dan 1 miljoen euro kosten”, verdedigt Van Overtveldt zijn beslissing. “En dat is dan nog zonder eventuele terugverdieneffecten gerekend. Op een totale begroting is de impact miniem”, meent hij.