RetailDetail telex: Aldi gaat online verkopen

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock

17/4 14:25: Bezorgdienst Uber Eats zag in de maand maart het aantal bestellingen in Europa groeien met 59%. Naast restaurants maken steeds meer gemakswinkels gebruik van de dienst.

13:15: Zodra de coronacrisis onder controle is, mogen handels- en horecazaken in Mechelen elke eerste zondag van de maand de deuren openen. Het is één van de maatregelen waarmee de stad de handel wil doen heropleven.  

11:01: Op een gemiddelde dag tijdens de coronacrisis eet 86% van de Belgen thuis een zelfbereide warme maaltijd, in vergelijking met 72% voor de crisis. Afhalen en bezorgen dalen van 7% naar 4% en slagen er dus niet in het wegvallen van het buitenshuisverbruik te compenseren, blijkt uit onderzoek in opdracht van VLAM.

10:48: Sportretailer Decathlon zoekt volop naar nieuwe verkoopkanalen tijdens de coronacrisis. De Franse winkelketen Franprix (Groupe Casino) is de volgende in het rijtje waar een extra Decathlon-hoekje komt, na onder andere Delhaize.

09:15: Diepvriesgroentenproducent Greenyard surft mee op de coronagolf: ook zonder de stijging dankzij hamsteraars werd een omzetstijging verwacht, maar die blijkt nu nog wat meer uitgesproken te zijn.


 

Nieuwstelex 15 april

14:21: Discounter Aldi gaat voor het eerst zelf online verkopen. Dat gebeurt in het Verenigd Koninkrijk, en gaat concreet over dozen met 22 "essentiële" producten tijdens de coronacrisis.

10:32: Supermarktketen Delhaize verlengt zijn "solidariteitsgeste" - een algemene korting van 5% op het kasticket in de winkels - tot 29 april.

09:33: Een op de drie boekhandels in Nederland dreigt failliet te gaan, meldt de Volkskrant. De huur loopt door, maar de klanten blijven weg. Vooral in de binnensteden is de situatie dramatisch, klinkt het.

09:20: In Duitsland mogen vanaf komende maandag winkels tot 800 m² de deuren weer openen, weliswaar onder strikte voorwaarden.

09:16: Discounter Action zag zijn omzet in volle coronacrisis een duik van 70% nemen. Niet verwonderlijk (gezien het aantal winkels dat tijdelijk de deuren moest sluiten) en niet dramatisch, meldt de Telegraaf.

09:04: Het bekende Belgische luxemerk Delvaux omarmt dan toch e-commerce: nu alle Europese en Noord-Amerikaanse winkels dicht zijn, zetten de Brusselaars de stap naar een eigen webshop. Die moet morgen de deuren openen.

 

Nieuwstelex 15 april

17:54: Tuincentra en doe-het-zelfwinkels mogen weer open, meldt premier Wilmès zonet. Ze moeten zich wel houden aan dezelfde preventiemaatregelen als voedingswinkels. 

12:58: Amazon neemt het vonnis van een Franse rechter een stap verder en sluit vijf dagen lang al zijn Franse magazijnen. Dat moet de e-commercereus de kans geven om zijn distributiecentra 'coronaproof' te maken.

12:08: 'Franser' moet het niet worden: een Frans lid van het Europese Parlement heeft voorgesteld om onverkochte wijn massaal op te kopen en de alcohol daarin te gebruiken in de productie van handgels.

11:02: Het Zweedse Essity rapporteert een enorme winststijging in zijn eerste kwartaal dankzij de coronacrisis. De producent van hygiëneproducten met merken als Libresse, Tena en Tork noteerde 10% meer omzet en liefst 67% meer winst.

10:26: Fastfoodketen McDonalds moet door het slijk na berichten dat een vestiging in China een bordje had opgehangen met "zwarten niet toegelaten". In (delen van) China bestaat de vrees dat zij het coronavirus zouden verspreiden, hoewel de wetenschappelijke basis daarvoor op zijn zachtst gezegd ontbreekt.

10:05: Ook in Nederland gaan stemmen op om een sperperiode in te voeren, een tijdsspanne voor de soldenperiode waarin kortingen verboden zijn. Het kabinet moet daarover nog wel een beslissing nemen.

09:14: Adidas is de volgende die aan het infuus gaat: de Duitse sportmodereus krijgt een lening van drie miljard euro dankzij staatsbank KfW, schrijft FashionUnited. Zo moet het bedrijf de coronastorm, waarin onder andere het uitstel van de Olympische Spelen zwaar doorweegt, beter kunnen doorstaan.

08:41: Een rechter heeft de Franse activiteiten van Amazon stilgelegd omdat het bedrijf niet genoeg maatregelen zou hebben genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Alleen echt essentiële dingen mogen nog de deur uit.

 

Nieuwstelex 14 april

14:41: Non-fooddiscounter Action heeft twee miljoen handschoenen en 8000 veiligheidsbrillen gedoneerd aan ziekenhuizen en het Rode Kruis in België. 

11:45: Beetje bij beetje openen in Italië en Spanje, voorlopig de zwaarst getroffen landen in Europa, weer enkele winkels. Afhankelijk van de provincie mogen bijvoorbeeld boekwinkels in Italië weer open, meldt de BBC. Ook Oostenrijk start stilaan weer op.

11:12: Amazon heeft de wind in de zeilen dankzij de coronacrisis, en dat levert héél veel extra bestellingen op. Na de 100.000 nieuwe werknemers vorige maand, is de Amerikaanse e-commercereus in april alweer op zoek naar 75.000 bijkomende krachten.

10:32: Webwinkel Coolblue gaat zijn thuisleverdienst per fiets uitbreiden naar nog eens vijf Nederlandse steden (Amersfoort, Apeldoorn, Breda, Dordrecht en Leiden). Bovendien worden deze leveringen voortaan in een papieren zak gestoken, in plaats van in een (grotere) kartonnen doos..

09:54: Ook Dille & Kamille heropent vandaag zijn Nederlandse winkels, omdat het naar eigen zeggen "door aangepaste huisregels en extra maatregelen" genoeg veiligheid kan garanderen.  

09:30: Dirk van den Broek, stichter van de gelijknamige supermarktketen, is op 96-jarige leeftijd overleden. Zijn keten (tegenwoordig simpelweg "Dirk") heeft volgens de NOS nog ruim 120 winkels in heel Nederland.

09:11: Het Deense interieurbedrijf JYSK plant een forse uitbreiding in Centraal-Europa. Die moet gedragen worden door een nieuw distributiecentrum vlakbij Boedapest (Hongarije), waarvan de bouw nog deze maand begint.

09:02: Erotiekbedrijf Pabo krijgt een stevige duw in de rug door de coronacrisis: het bedrijf maakt een mooie omzetstijging én een terugkeer naar winst bekend. Dat geldt ook voor zusterbedrijf Easytoys, meldt eigenaar EDC Retail.

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: