RetailDetail telex: Colruyt geeft Cara zwaarder broertje

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

16:08: Bol.com gaat stoppen met de verkoop van boeken met een haatdragende inhoud. Dat lijkt de evidentie zelve, maar er was een onderzoek door het Openbaar Ministerie nodig om de retailer af te brengen van zijn eerdere strategie "Wij willen niet censureren".

15:02: Koekjesbakker Jules Destrooper is een van die bedrijven die wel goed boerde bij de coronacrisis: mensen die thuis vastzitten hebben graag hun portie comfort food, bericht De Tijd. Het bedrijf leed wel een klein verlies, door de hoge boterprijs en de kosten van het wegtrekken uit thuisbasis Lo.

14:25: Schotland gaat mondmaskers wél verplichten in winkels. In België komt zo'n verplichting er niet, en ook Engeland - met nochtans veel meer coronazieken dan Schotland - ziet de noodzaak niet. Wij zochten meteen voor u uit hoe het in de rest van Europa zit.

12:16: De noodlijdende Franse modeketen Camaïeu mag dan al voor de derde keer bescherming tegen schuldeisers hebben gekregen, toch is het een gegeerde prooi. Liefst zeven kandidaten willen de keten overnemen (of toch minstens een deel ervan).

10:41: Volgens geruchten zou Amazon zijn Prime Day 2020 alweer achteruit schuiven. Eerder was er sprake van een uitstel naar september, maar dat zou nu al oktober geworden zijn.

08:50: Colruyt volgt AB InBev op de voet: die laatste bracht onlangs een zwaarder broertje uit voor Jupiler ("Victoria"), nu doet de Belgische marktleider hetzelfde voor zijn Cara Pils. Hier heet het zwaardere broertje, ook een blond bier van 8,5%, Majeur.

08:18: De Bijenkorf komt met heuglijk nieuws: een grote groei van online én in de fysieke winkels zorgde voor een gezamenlijke omzetstijging met meer dan tien procent. Ondanks flinke investeringen in (ver)nieuw(d)e winkels steeg de winst met 5% naar 44 miljoen euro.

07:27: De Amerikaanse Ahold Delhaize-dochter Stop&Shop zoekt zijn heil in e-commerce. Nog dit jaar moeten er drie nieuwe magazijnen en meer dan vijftig afhaalpunten bijkomen, en in driekwart van de vestigingen moet Instacart voor nog snellere thuislevering gaan zorgen.

 

Nieuwstelex 2 juli

16:28: Het Amerikaanse modehuis Capri (Jimmy Choo, Michael Kors, Versace) slikte in het 'coronakwartaal' een verlies van een half miljard euro op een omzet van 1,1 miljard. Voor het volledige boekjaar bedroeg het nettoverlies 200 miljoen euro en steeg de omzet met 6% naar net geen vijf miljard. 

15:54: Warenhuisketen Galeria Inno lanceert komend voorjaar een online marktplaats, waarmee het bedrijf wil inzetten op omnichannel: een uitgebreider online aanbod moet ook klanten naar de fysieke winkels lokken, klinkt het idee.

14:50: Danone Waters heeft een nieuwe 'country manager' aangesteld voor de Benelux: Roeland Heitz. Die werkt sinds 2012 bij het Franse bedrijf, en was eerder actief bij Coca-Cola en Mars.

14:09: De Ierse modeketen Primark verloor door corona zowat 900 miljoen euro aan omzet en waarschuwt dat de winst dit boekjaar met 60 tot 70% zal zakken.

12:16: Modeketen Esprit snijdt dan weer 1100 jobs weg in Duitsland, waaronder 800 van de 4000 banen in de winkels. Vijftig winkels moeten er dicht. In Hong Kong verliezen ook nog eens een honderdtal mensen hun baan.

11:14: Ook het Britse luxewarenhuis Harrods kreeg een fikse corona-oplawaai. De maandenlange sluiting en het inkomstenverlies door de 'social distancing' zorgen er nu voor dat één op zeven jobs, zowat 700 banen in totaal, verloren zal gaan.

10:51: 3,5 miljard dollar: dat is het gigantische kwartaalverlies dat de Amerikaanse retailer Macy's te slikken kreeg. De omzet halveerde, en CEO Jeff Gennette vreest dat de coronacrisis nog het hele jaar een zware impact gaat hebben.

09:43: Het eerste kwartaal van Hema's boekjaar 2020 was er een om snel te vergeten. Coronaproblemen drukten de omzet een kwart lager (tot 224,8 miljoen euro, de aangepaste brutobedrijfswinst zag twee derde wegsmelten en landde op 18 miljoen.

08:30: De Britse NGO Earthsight is erg kritisch over de rol die Ikea speelt in de illegale houtkap in de oerbossen van Oekraïne. Het Zweedse bedrijf zegt dat het inderdaad Oekraïens hout gebruikt, maar dat dat komt van "sanitaire houtkap" - al geeft de meubelreus wel toe dat een "brede toepassing" daarvan "mogelijk tot misbruik kan leiden", meldt MO Magazine.

08:05: Volgens de jaarlijkse 'BrandZ Top 100'-lijst van onderzoeksbureau Kantar is Amazon nog steeds het meest waardevolle merk ter wereld. De combinatie van marktkapitalisatie en consumentenonderzoek leidt tot een schatting dat het merk Amazon 415 miljard dollar waard is (iets meer dan 360 miljard euro).

 

Nieuwstelex 1 juli

15:50: De Nederlandse onlinesupermarkt Picnic heeft in Apeldoorn zijn zesde en grootste distributiecentrum geopend. De opening werd met enkele maanden vervroegd, omdat de corona-uitbraak de vraag naar onlinebestellingen doet exploderen. Volgend jaar opent de retailer ook nog een volledig gerobotiseerd DC in Utrecht.

13:38: De vakbonden zijn boos omdat FNG bekendmaakte welke Brantano-winkels dicht moeten. Het management van zijn kant is boos op de vakbonden, omdat ze de aanstelling van externe bewindvoerders eisen.

12:13: De lijst van bedrijven die stoppen met adverteren op Facebook zolang het bedrijf haatzaaiende content niet strenger aanpakt, is aangegroeid met grote namen als Adidas, Lego en Puma. Bij Adidas stapt HR-directrice Karen Parkin op naar aanleiding van opmerkingen die ze vorig jaar maakte: de topvrouw, die 23 jaar lang actief was bij het sportmerk, zou bezorgdheden over racisme hebben omschreven als rumoer dat enkel in de Verenigde Staten leeft, aldus Reuters.

10:56: Vandaag gaat Deliveroo van start in Oostende. Het is de twaalfde Belgische stad waar de bezorgdienst actief wordt. Oostendenaars en vakantiegangers hebben de keuze uit meer dan dertig restaurants, een aanbod dat de komende weken nog wordt uitgebreid.

10:17: Sainsbury’s, de Britse nummer twee, heeft de foodomzet in het eerste kwartaal van zijn boekjaar zien stijgen met 10,5%. De onlineomzet verdubbelde zelfs. De retailer verwacht niet dat die groei zal aanhouden.

10:01: Aldi bezorgt voortaan boodschappen in Dublin, in samenwerking met Deliveroo. Eerder had de discounter al een gelijkaardig project opgezet in het Verenigd Koninkrijk.

09:59: H&M gaat wereldwijd 170 winkels sluiten. Door de coronacrisis wordt e-commerce steeds belangrijker, zegt de retailer.

09:36: Bierproducent Brewdog gaat een bierbezorgdienst per drone testen in Columbus, in de Amerikaanse staat Ohio. De brouwerij wil die dienst ook gaan gebruiken in het Verenigd Koninkrijk, Dublin, Berlijn en Brisbane.

09:10: Foodservicegroothandel Sligro schrapt zijn dividend voor dit jaar en heeft nieuwe afspraken gemaakt met zijn banken, om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

09:03: Discounter Lidl maakt zich klaar om de eerste winkels te openen in Estland. Er staan vacatures open voor winkels in Tallinn, Tartu, Pärnu, Narva en Jõhvi. Openingsdata zijn nog niet bekend.

08:29: De beslissing van de stad Deinze om mondmaskers te verplichten in supermarkten, stuit op onbegrip bij retailers én bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. De provincie Oost-Vlaanderen schrapt alvast het burgemeestersbesluit.

 

Nieuwstelex 30 juni

18:06: De Colruyt-groep neemt een meerderheidsaandeel in dataspecialist Daltix. Later kan de retailer zelfs de volle 100% van de aandelen overnemen.

17:15: Morgen begint de sperperiode - uitzonderlijk op 1 juli. Daar is sectororganisatie Mode Unie nog steeds heel blij mee, ondanks het protest van de grotere ketens

16:34: De vakbonden bij FNG eisen dat het bestuur van de modegroep in handen komt van gerechtelijk aangestelde voorlopige bewindvoerders. "Elk vertrouwen in FNG [is] verdwenen", zo klinkt het na een ondernemingsraad.

14:52: De Zweedse modegroep H&M gaat zijn tweedehandsplatform Sellpy internationaal lanceren. De eerste buitenlandse halte is Duitsland.

14:14: Alweer een staking bij Amazon Duitsland: de vakbonden klagen aan dat de e-commercereus in zijn distributiecentra te weinig maatregelen neemt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

13:42: Cosmeticagroep L'Oréal gaat stoppen met zijn producten aan te duiden als "bleekmakend" en benadrukken dat ze bedoeld zijn om "de huid gelijkmatiger te maken". Zo speelt de groep naar eigen zeggen in op de huidige tijdsgeest.

12:25: Modeketen e5 mode heeft dan toch een toekomst: de ondernemingsrechtbank heeft een reddingsplan goedgekeurd, dat geen enkele winkelsluiting inhoudt.

11:32: De coronacrisis wordt wel vaker beschreven als "versterker van al bestaande trends". Een van die trends is het privéshoppen op afspraak, dat momenteel een serieuze boom kent. Experts zijn het echter oneens over de toekomstkansen als de corona-angst eenmaal is weggeëbd, merkte onze redactie.

09:04: De Franse president Macron wil een moratorium op nieuwe perifere winkelcentra instellen. Dat past in een groter plan om de klimaatopwarming tegen te gaan.

08:20: Winkelcentrum K in Kortrijk gaat het gebruik van mondmaskers promoten. Niet alleen komen er stewards aan de ingangen die maskers uitdelen en mensen wijzen op het belang ervan, maar er worden ook prijzen verdeeld onder "wie het wel goed doet en respect heeft voor de medemens".

08:01: Mirage, de eigenaar van o.a. Blokker in Nederland, wil een huurverlaging van 30% bekomen voor zijn winkels. Als dat lukt, zou het verlies voor 2020 onder dat van 2019 (144 miljoen euro, een halvering tegenover 2018) kunnen blijven.

 

Nieuwstelex 29 juni

16:17: De Nederlandse tak van discounter Lidl lanceert komende donderdag een 'fanwear'-collectie met onder andere T-shirts en sneakers met het rood-geel-blauwe logo.

13:04: De Britse retailvastgoedspeler Intu is de volgende in het rijtje coronaslachtoffers. Het bedrijf dat enkele van de grootste winkelcentra in het VK bezit, is onder curatele geplaatst omdat Corona de huurinkomsten grotendeels wegveegde - al waren er ook hier eerder al problemen.

10:55: Aldi wil zijn CO2-voetafdruk met 40% verminderen met een aantal maatregelen: een logo "Vandaag voor morgen" moet duurzaamheid onder de aandacht brengen en de keten wil over vijf jaar 10% minder verpakkingen gebruiken.

09:27: Vorige week schreven we nog dat de overname van Orchestra Prémaman door stichter Pierre Mestre goed nieuws was voor de Belgische tak, omdat Mestre het haalde van een kandidaat-overnemer die de Belgische winkels allemaal wilde sluiten. Dat bleek enigszins te vroeg gesproken, want Mestre wil nu wel degelijk de twaalf Vlaamse winkels sluiten wegens gebrek aan succes.

08:53: Sinds de brouwerij van Westvleteren vorig jaar een onlinesysteem installeerde voor bierliefhebbers die een van hun kratjes gerstenat willen bestellen, hebben inmiddels al 80.000 mensen zich als klant geregistreerd. Dat is bijzonder veel: de brouwerij verkoopt jaarlijks maar 40.000 kratten.

08:25: Softwaregigant Microsoft gaat wereldwijd al zijn fysieke winkels sluiten. Niet dat dat er zo erg veel waren, maar het is toch weer een signaal dat "the times are a-chcnging". Corona was ook hier de bevestiging van een al langer op til zijnde evolutie: Microsoft sloot in maart wereldwijd al zijn winkels en zegt nu tussen de lijnen dat het online alternatief gewoon veel beter werkt.

08:03: De lijst van bedrijven die Facebook boycotten, begint aanzienlijk te groeien. De aanzet werd gegeven door het relatief kleine The North Face, maar nu advertentiereuzen als Coca-Cola en Unilever zich bij de actie voegen, wordt Mark Zuckerberg pas echt serieus onder druk gezet om actie te ondernemen tegen 'hate speech'. 

08:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week

Tags: