RetailDetail telex: Emma Watson gaat Gucci (mee) besturen

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

14:05: De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof is van plan 62 warenhuizen te sluiten. Dat is iets minder dan de 80 waarvan vorige maand nog sprake was.

12:21: De eigenaar van Tony's Chocolonely is aangehouden wegens "vernielingen". Henk Jan Beltman zou de naam van zijn bedrijf, en de slogan Black Lives Matter, over een beeld van de gewelddadige VOC-baas Jan Pieterszoon Coen gespoten hebben.

10:08: Lidl België wil zijn totale CO2-voetafdruk met meer dan een derde verminderen tegen 2030. Volgens de discounter zijn de eigen activiteiten al zo schoon als enigszins mogelijk, maar valt er bij leveranciers van onder andere vlees en melk nog wél veel duurzaamheidswinst te halen. Zij krijgen daarom binnenkort een klimaatadviseur over de vloer. 

09:06: Modegroep FNG blijft negatief in het nieuws komen: De Standaard bericht over een "duistere transactie", waarbij iemand - volgens de krant vermoedelijk gelieerd aan de Nederlander Rens van de Schoor - 1,4 miljoen FNG-aandelen aan een veel te hoge prijs verkocht aan de modegroep zelf, die daar een verlies van 25 miljoen euro op slikte.

 

Nieuwstelex 18 juni

15:16: De Russische supermarktketen Vkusvill opende onlangs zijn eerste niet-Russiche vestiging in Amsterdam. Dat smaakt naar meer: de keten kijkt zowel naar een tweede vestiging in Amsterdam als naar winkels in andere Nederlandse steden.

14:03: De Franse luxegroep Kering heeft actrice Emma Watson een zitje in zijn raad van bestuur gegeven. De holding boven onder andere Gucci gaat steeds nadrukkelijker de duurzame toer op en wil dat in de verf zetten met de benoeming van Watson, die al langer ijvert voor een duurzame mode.

12:16: De Britse supermarktketen Tesco trekt weg uit Polen. De groep verkocht dit jaar al zijn activiteiten in Maleisië en Thailand, en wil zich focussen op landen waar het marktaandeel groter is (het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Hongarije, Slovakije en Tsjechië).

11:25: Voedingsreus Mars zegt "alle mogelijkheden te verkennen" om het merkbeeld van Uncle Ben's aan te passen. Dat was immers onder vuur komen te liggen vanwege "stemmen van consumenten, vooral in de Zwarte gemeenschap".

10:31: Schoenen Torfs kon in 2019 zijn omzet met 3% doen stijgen, maar de nettowinst verschrompelde bijna helemaal door investeringen in vernieuwde winkels. Opmerkelijk: het online aandeel groeide niet in 2019 - maar verdubbelde dan plotsklaps door corona.

09:53: Forever 21 waagt opnieuw zijn kans in Europa. Na de financiële problemen van de voorbije jaren plooide het bedrijf zich terug op de VS, maar nu hebben de Amerikanen een Europese webshop geopend.

09:20: De Duitse vleesverwerker Tönnies heeft zijn hoofdkantoor gesloten na een enorme corona-uitbraak in een van zijn slachthuizen. Van de duizend werknemers testten er al 400 positief, terwijl nog eens 500 anderen nog wachten op hun resultaten.

09:08: De Edegemse modewinkel Belvu houdt het na 108 jaar voor bekeken. De vierde generatie stopt met het familiebedrijf, omdat ze de winkel geen nut meer vinden hebben in deze e-commercetijden (al hadden de opgevoerde klanten op regiozender ATV duidelijk een andere mening).

 

Nieuwstelex 17 juni

16:41: De verpakkingen van Philadelphia, de roomkaas van Mondelez, zullen vanaf 2022 uit gerecycleerd plastic bestaan. Dat past in de ambitie van de FMCG-reus om op termijn afvalvrij te worden.

15:35: Mosselbedrijven Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse fuseren. Beide familiebedrijven zijn al generaties lang rivalen aan de Oosterschelde, maar gaan nu samen verder onder de naam Roem van Yerseke. Het fusiebedrijf is Nederlands marktleider in mosselen, maar verwerkt ook oesters en garnalen.

14:20: Hugo Boss benoemt Daniel Grieder tot CEO. Grieder verlaat daarvoor Tommy Hilfiger en de achterliggende modeholding PVH, waar hij tot nu toe respectievelijk wereldwijde topman en CEO voor Europa was.

10:44: Brico krijgt er een winkel bij: in Aarschot wordt de voormalige zelfstandige bouwmarkt Freetime vanaf 16 juli een franchisevestiging van Brico.

10:28: Albert Heijn wil zijn aanwezigheid in West-Vlaanderen uitbreiden met een vestiging in Ingelmunster. De keten liet haar oog vallen op een locatie waar vroeger discotheek Verso was. De vergunning die nodig is om de leegstaande gebouwen op die locatie te slopen, is inmiddels ingediend.

09:33: Donutketen Dunkin' is nu ook officieel geland in België: de eerste vestiging, vlakbij het Centraal Station in Antwerpen, is sinds vanochtend open.

09:02: Modelabel Diane von Fürstenberg gaat al zijn Amerikaanse winkels sluiten, op het vlaggenschip in New York na. Voor de twee Belgische vestigingen zijn er voorlopig nog geen sluitingsplannen.

 

Nieuwstelex 16 juni

18:02: Colruyt, marktleider onder de Belgische supermarkten, heeft in zijn boekjaar 2019/20 zijn omzet met amper 1,6% zien groeien - minder dan analisten verwachtten. De groep verliest voor het eerst in jaren ook weer eens (miniem) marktaandeel.

15:05: H&M heeft in Brussel zijn eerste Belgische H&M Home geopend. De primeur was voor de Louizalaan.

14:18: Groente- en fruitverwerker Greenyard plukt de vruchten van zijn transformatieplan: de bedrijfswinst kende een enorme groei (bijna +50%), het nettoverlies werd met tweederde teruggedrongen.

13:19: Bloedrode kwartaalcijfers bij H&M: de omzet halveerde in de afgelopen drie maanden tot zowat 2,7 miljard euro. Wel positief: begin deze maand was de terugval "nog maar" 30%.

11:17: Transporteconomen van de Universiteit Antwerpen verwachten een scherpe daling in het succes van goedkope Chinese e-commerceplatformen als Alibaba. Dat heeft veel te maken met de capaciteitsproblemen en verhoogde kosten door de coronacrisis.

10:25: Ook België onderzoekt of het een 'GAFA'-taks kan opleggen aan internetbedrijven die hier wel inkomsten genereren maar daar amper of geen belastingen op betalen. Volgens De Tijd geniet het voorstel inmiddels voldoende steun in het parlement.

09:51: De Nederlandse online supermarkt Picnic heeft zijn duizendste elektrische wagentje in gebruik genomen. De speciaal voor Picnic ontworpen karretjes gingen pas vijf jaar geleden voor het eerst de straat op en verzamelden op die tijd al twaalf miljoen kilometer op de teller.

09:08: Spar heeft in het Nederlandse Waalwijk een éénmanssupermarkt geopend. De container opereert onder de naam 'Spar Mini' en is volledig coronaproof, zegt de keten.

 

Nieuwstelex 15 juni

15:51Unilever belooft een miljard euro te investeren in een fonds om de klimaatopwarming te bestrijden. Daarenboven wil de FMCG-reus koolstofneutraal zijn tegen 2039.

12:49: Een jacuzzi zorgt voor teleurstelling bij Aldi: zaterdag was er een eenmalig aanbod om een opblaasbaar bubbelbad te kopen voor 379 ipv 990 euro, maar er bleken per vestiging maar een vijftal exemplaren geleverd: veel te weinig om de stormloop op te vangen. 

12:21: De Franse interieurketen Habitat keert terug naar België: de opening van een nieuwe webshop is slechts de voorbode van fysieke winkels in ons koninkrijk, zegt topman Franck Galibert. 

11:57: De Zweedse woonwinkelketen Ikea heeft minder geleden onder de coronacrisis dan eerst verwacht. Het is dan ook logisch dat het bedrijf een deel van de steun die het kreeg dankzij coronamaatregelen terugbetaalt, zegt COO Tolga Oncu. De keten bedankt de negen landen (waaronder België) die haar geld toestopte, en zegt "in onderhandeling" te zijn over hoe de steun juist zou worden terugbetaald.

10:46: Tony's Chocolonely, de Nederlandse producent van slaafvrije chocolade, legt de bouw van zijn "chocoladecircus" in Zaandam tijdelijk stil omdat het de nodige investeringen niet rondkreeg.

09:52: De Britse tak van Le Pain Quotidien vindt geen koper: iets meer dan de helft van de 26 winkels in het Verenigd Koninkrijk zou daarom worden ondergebracht in een nieuwe structuur bij de nieuwe LPQ-eigenaars, Cobepa en M80.

09:05: De schuldeisers van retailketen Hema hebben een bod ontvangen van de eigenaar van Blokker, Mirage Retail. Huidig eigenaar Marcel Boekhoorn heeft erin toegestemd om een stap terug te zetten en zijn keten over te dragen aan de schuldeisers, omdat de schuldenberg onbeheersbaar geworden was.

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week

Tags: