RetailDetail telex: Parijse warenhuizen mogen heropenen

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

14:43: Morgen mogen de iconische grote warenhuizen in Parijs eindelijk heropenen. Frankrijk is zijn strikte lockdown al even stapsgewijs aan het versoepelen, maar voor onder andere Galeries Lafayette bleven de deuren verplicht dicht - tot vandaag.

12:20: De nieuwe bedrijfskleding van Albert Heijn wordt vanaf 2 juni stapsgewijs ingevoerd. Opmerkelijk is dat die grotendeels circulair geproduceerd is, want ze zijn gerecycleerd uit gedragen textiel en plastic flessen. De primeur is voor de nieuwe AH XL in Nijmegen.

10:31: Gisteren werd de website van Aveve getroffen door een cyberaanval, waardoor enkele winkels moesten sluiten: zij hadden het netwerk nodig voor hun kassa's. Vanochtend blijken de problemen nog steeds niet van de baan: avevewinkels.be blijft onbereikbaar.

09:58: JDE Peet's noteert sinds vandaag op de beurs. Dat levert de holding boven onder andere Douwe Egberts meer dan twee miljard euro op in de machtsstrijd met Nestlé.

09:42: Amazon verwacht geen snelle terugval van zijn omzetten nu de coronapiek over is: de e-commercegigant gaat maar liefst 125.000 mensen die tijdelijk in dienst waren genomen, een vast contract geven. Het aantal werknemers onder Jeff Bezos nadert zo stilaan het miljoen.

09:10: Volgens een onderzoek van de FOD Volksgezondheid verkoopt ongeveer 2% van de gecontroleerde winkeliers nog steeds tabakswaren aan minderjarigen. In 2018 werden op 2296 controles vijftig inbreuken vastgesteld, meldt HNB.

 

Nieuwstelex 26 mei

16:34: Zalando gaat de duurzaamheid van zijn partners onder de loep nemen. Wie over drie jaar niet meer voldoet, vliegt van het webplatform.

14:22: Het lijkt een van dé trends van het jaar te worden: maaltijdbezorgers die gaan samenwerken met supermarkten. Dit keer is het de beurt aan Deliveroo en het Franse Casino. De Britten werken in Frankrijk ook al samen met Franprix en Monop'.

14:09: Duurzame voeding zit fors in de lift dankzij de coronacrisis - zegt alvast de sector zelf. Toch vragen ze een duwtje in de rug, met name een verlaging van de btw op bio.

12:36: Leuven verwelkomt vandaag de veertiende winkel van Färm, de eerste in het Vlaams Gewest. "We hadden altijd nationale ambities", zegt oprichter Alexis Descampe, die de komende drie jaar nog eens tien winkels wil openen.

11:28: Volgens Test-Aankoop gaan de prijzen in supermarkten weer fors omhoog: de prijzen zouden nu meer dan 5% hoger liggen dan begin maart. Dat is uiteraard wel maar een gemiddelde, er zijn ook ketens die goedkoper werden.

10:33: De Nederlandse fietsenfabrikant Stella gaat deze zomer een vierde Belgische winkel openen in het Kempische Olen. Momenteel heeft de keten vijftig winkels, waarvan het leeuwendeel op de Nederlandse thuismarkt.

10:02: De verpakkingsvrije keten Ohne heeft in Nevele zijn vijfde vestiging geopend. Alle vijf winkels zijn gevestigd in Oost-Vlaanderen: eerder opende de keten in Gent (2), Aalst en Zwalm.

09:42: Krijgt Hema binnenkort nieuwe eigenaars? Het FD meldt dat schuldeisers 300 miljoen euro aan schulden willen kwijtschelden als eigenaar Marcel Boekhoorn de keten aan hen overdraagt.

09:23: Modegroep FNG zou op zoek zijn naar een crisismanager, die het vertrouwen in het voortbestaan van de groep moet herstellen. Dat meldt alvast De Standaard.

09:00: Bol.com ontkent de beschuldigingen van Open VLD'er Maurits Vande Reyde, dat het verkoopgegevens van externe partijen zou gebruiken om de eigen webwinkel efficiënter te maken. "Als we dat doen, wil niemand meer bij ons verkopen en dus is het ook slecht voor ons", klinkt het.

 

Nieuwstelex 26 mei

17:15: Amazon gaat maaltijden bezorgen in het land met de op één na grootste bevolking ter wereld. Voor de lancering van Amazon Food in India wil de internetreus meer dan zes miljard euro uittrekken.

16:07: Ralph Lauren heeft in het voorbije kwartaal 15% minder verkocht: de omzet daalde tot 1,3 miljard dollar doordat vooral in Azië de verkopen terugliepen. Over het volledige boekjaar was de daling 2%.

14:08: Na Londen en Parijs is Brussel de derde stad waar het Franse brillenmerk IZIPIZI een eigen winkel opent. Die is gevestigd aan de Grasmarkt, vlakbij de Grote Markt.

11:40: De Franse modeketen Camaïeu heeft het bijltje erbij neergelegd. De damesmodeketen kreeg geen bescherming van de overheid, omdat ze al langer in de problemen zat.

11:33: Bol.com gaat nu ook producten van Etos verkopen. Dat is geen verrassing: beide bedrijven maken deel uit van Ahold Delhaize, dat  al eerder had aangekondigd van bol.com een "online winkelstraat" te willen maken.

10:12: Dreamland en Fiets! gaan samenhokken in Gent. De fietsverkoper had al een grote winkel aan het Sint-Pietersstation, maar krijgt er nu een kleiner filiaal bij in de winkel van Dreamland - net als Fiets! een deel van de Colruyt-groep.

09:27: De Delhaize in Aalst wordt gesloopt om plaats te maken voor een moderner gebouw. Daarmee verdwijnt een stuk bloedige retailgeschiedenis, want het was in deze supermarkt dat de Bende van Nijvel acht mensen vermoordde.

09:00: Hema stelt de publicatie van zijn jaarcijfers uit naar een latere (nog onbepaalde) datum, naar verluidt omdat het in deze coronatijden moeilijker is om te bewijzen dat een bedrijf langdurig levensvatbaar is.

 

Nieuwstelex 26 mei

16:50: Heel wat mensen hebben een grote kuis gehouden tijdens de lockdownperiode: de Kringwinkels melden dat ze daardoor de toevloed van binnengebrachte spullen niet meer aan kunnen.

15:33: FNG heeft zijn obligatiehouders samengeroepen voor een reeks virtuele vergaderingen op 11 en 26 juni. De modegroep boven o.a. Brantano hoopt dit jaar geen obligaties meer te moeten afbetalen.

14:59: Jumbo neemt twee supermarkten van Alvo over (in Antwerpen en Ranst), omdat de eigenaars van beide "Supermarkten Francken" op pensioen willen. Zo opent Jumbo plots niet één, maar twéé supermarkten in Deurne.

14:43: Ben Lambrecht verlaat Coca-Cola European Partners na een carrière van dertig jaar. Hij keert terug naar België "om nieuwe opportuniteiten te verkennen".

09:47: Voorlopig trekt de Brusselse Nieuwstraat nog maar de helft van het aantal passanten van voor de coronacrisis: zowat 50.000 (shoppers en gewone passanten bij elkaar). Dat komt overeen met de omzetdaling van 50 tot 60% die winkeliers rapporteren.

09:21: De Nederlandse supermarktketen Jumbo gaat snoeien in haar hoofdkwartier. 300 banen zouden verdwijnen, al hoopt Jumbo dat de meesten daarvan - van wie de baan wordt uitbesteed - gewoon bij de nieuwe externe partners aan de slag kunnen blijven.

09:00: Annick Van Overstraeten is niet meer de CEO van restaurantketen Lunch Garden: ze moest weg door een conflict met eigenaarsfamilie Brenninkmeijer wegens een "verschil in strategische visie". Van Overstraeten wordt opgevolgd door Ann Biebuyck.

 

Nieuwstelex 25 mei

17:23: Wordt "Eigen voedsel eerst" het nieuwe motto in Tsjechië? Het parlement discussieert er over een voorstel dat winkels verplicht om minstens 85% lokale producten te verkopen. Toch lijkt het eerder een symbooldossier te zijn, want het druist lijnrecht in tegen Europese regels.

16:26: Volgens een bevraging op initiatief van Comeos zou het winkelgedrag van de Belgen door de coronacrisis wel eens definitief veranderd kunnen zijn. De grote winnaars zijn (niet onverwacht) e-commerce en lokale winkels, overdekte winkelcentra zouden flink uit de gratie gevallen zijn. Of dat zeggen de respondenten nu toch...

14:37: De roep om een duurzamere mode-industrie klinkt alsmaar luider. Luxemerk Gucci zegt nu alle "afleidingen" te laten vallen en nog slechts twee defilés per jaar (zomer en winter) te zullen organiseren.

11:49: Discounter Lidl schudt zijn inkooporganisatie door elkaar om prijsagressiever te kunnen worden. Jan Bock verlaat Lidl Duitsland en gaat onder andere België en Nederland onder handen nemen.

10:58: Too good to go is een campagne gestart om het aardappelverbruik in België te stimuleren. In combinatie met retailers en sectororganisaties roept de anti-voedselverspillingsapp "Red patatjes, eet frietjes".

09:33: De Chinese internetreus Alibaba zag zijn omzet uit e-commerce met 19% stijgen tot 93,87 miljard yuan (12 miljard euro), inkomsten uit clouddiensten gingen zelfs 58% hoger. Zo overtrof Alibaba de verwachtingen van analisten.

09:05: Sinds de verkoop van mondmaskers in winkels begin mei werd toegelaten, hebben zij al 200.000 euro opgehaald voor "commerce cares", dat toegankelijkheid promoot.

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: