RetailDetail telex: stakingen bij Carrefour voorbij, is Lidl aan de beurt?

Nieuwstelex
Foto: Shutterstock

17:00: Daarmee sluiten we de nieuwstelex voor deze week af. Tot volgende week!

15:15: Ook bij Lidl zou er een staking op til zijn. Andere retailers hebben al compensatievergoedingen voor coronawerk goedgekeurd, de discounter zou echter niet zo ver willen gaan als zijn concurrenten.

14:21: Liefst drie op de tien klanten leeft de regels omtrent "social distancing" niet na, blijkt uit een steekproef van Delhaize. De keten gaat de maatregelen dan ook aanscherpen en zichtbaarder maken, via nieuwe stickers bijvoorbeeld. 

13:54: Volgens verschillende Amerikaanse bronnen zijn er in één zesde van de distributiecentra van Amazon corona-besmettingen vastgesteld, maar de e-commercereus ontkent dat.

13:14: McTrek, een Duitse dochter van AS Adventure, zit in slechte papieren. De keten met 43 winkels leed al langer verlies, maar de coronacrisis lijkt de doodsteek te geven. Er is een curator aangesteld, die moet uitmaken wat er nog te redden valt.

12:49: De staking bij Carrefour zou alweer voorbij zijn. Niet dat er al een akkoord zou zijn: vrtnws zegt dat de vakbonden de klanten niet in de kou willen laten staan.

11:53: H&M kende een al bij al positief eerste kwartaal van 2020, met een omzetstijging van 8% (online: +48%). Toch laat de coronacrisis zich voelen: in maart ging de verkoop 46% achteruit - logisch, aangezien zowat driekwart van de winkels inmiddels dicht is. Online was er nog wel een stijging van 17%. De keten zegt dat het dividend geschrapt is en dat investeringen worden teruggeschaald.

11:26: Enkele nachtwinkels kunnen zich niet vinden in de huidige regeling (ze tellen als essentieel, maar ze mogen enkel van 19u tot 22u open zijn) en stellen dat 'social distancing' in hun doorgaans kleine winkels moeilijk te handhaven is. Ze hebben een ingebrekestelling ingediend en eisen nu ook dat ze verplicht zouden worden tot sluiting.

10:44: In een tiental winkels van Carrefour is een staking uitgebroken. Werknemers willen extra beloond worden voor hun harde werk in deze crisistijden, klinkt het.

09:55: In een poging om Primark overeind te houden in de coronacrisis, doet het management afstand van de helft van zijn basisloon. De Ierse keten heeft geen webshop en wordt dus bovengemiddeld hard getroffen door de sluiting van fysieke winkels.

09:37: De Mexicaanse brouwerijen die Corona produceren, worden door de lokale overheid als "niet-essentieel" beschouwd en moeten daarom hun productie stoppen. Het bier dat eigendom is van het Belgische AB InBev vecht die beslissing aan en zegt een "agro-industrieel product" te maken, wat wél essentieel zou zijn. Het is niet de eerste corona-tegenvaller voor het gelijknamige bier: eerder liepen de verkopen terug omdat sommigen het bier associeerden met het virus.

09:08: Amazon is niet verantwoordelijk voor eventuele copyrightschendingen van producten die derden op zijn platform verkopen, zegt het Europees Hof van Justitie. De zaak was ingespannen door Coty, meldt Reuters.

 

Nieuwstelex 2 april

16:41: Cosmeticareus Lush stopt zijn Europese activiteiten in de koelkast, meldt Cosmetics Design Europe. Alle open gebleven winkels gaan dicht, maar ook online zet de retailer de handrem op. Alle online bestellingen worden gepauzeerd, binnen drie weken wordt de beslissing herbekeken.

16:09: In de lijst "onverwachte woorden die we te danken hebben aan corona", introduceert Aldi de pastatrein. Door de grote vraag naar langer houdbare producten stuurde de Duitse discounter enkele extra treinen naar Italië om daar pasta te gaan ophalen, meldt De Standaard. Het zou al om zowat 400.000 pakjes gaan.

15:57: Bij Carrefour zijn er acties uitgebroken in een magazijn in Nijvel, nu blijkt dat er een werknemer positief is getest op corona. Het personeel vraagt prioritair dat het magazijn grondig desinfecteerd wordt en wil ook betere werkomstandigheden, maar dreigt nog niet met een volwaardige staking. (bron: HLN)

15:33: Lingeriefabriekant Van de Velde wordt toegevoegd aan de lijst van essentiële bedrijven, weet De Tijd. Dat komt omdat het bedrijf gaat helpen mondmaskers te maken.

14:58: Om de getroffen Belgische retailers bij te staan, heeft RetailDetail een platform geopend dat consumenten moet helpen op bij webshopsvanbijons te kopen.

14:46: Ook het Franse Orchestra-Prémaman dreigt kopje onder te gaan in de coronastorm. De keten van babywinkels heeft surséance aangevraagd en hoopt een geïnteresseerde koper te kunnen vinden.

14:09: De West-Vlaamse modeketen Brooklyn heropent zijn winkel in Oostende. De 'social distancing' blijft wel gegarandeerd: de winkeldeuren gaan enkel open voor een virtuele tour en moet klanten naar de vernieuwde webshop lokken.

13:22: Er is een akkoord bereikt bij supermarktketen Delhaize: werknemers krijgen een premie van 500 euro en er komen extra hygiënemaatregelen. Gisteren en vandaag waren enkele winkels (even) dichtgebleven uit protest tegen het uitblijven van een akkoord.

11:49: Het volledige aanbod van WE Fashion is vanaf vandaag ook beschikbaar op bol.com. Voorlopig geldt dat wel alleen voor klanten in Nederland, meldt Twinkle.

10:25: Sommige landen nemen soms erg vreemde maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. In Panama mogen op de ene dag nog enkel mannen gaan shoppen en op de andere enkel vrouwen, Mauritius heeft de dagen van de week onderverdeeld op achternaam. Onze CEO Jorg Snoeck zou bijvoorbeeld enkel op woensdag en zaterdag mogen gaan winkelen. Nog opvallender: Zuid-Afrika verbiedt zelfs alle alcoholverkoop totaal.

09:20: Websupermarkt Picnic gaat zijn nieuwe distributiecentrum in Apeldoorn versneld openen om de piek in bestellingen aan te kunnen die door de coronacrisis ontstaan is.

09:03: Adidas trekt zijn staart in: in tegenstelling tot wat de Duitse sportmoderetailer gisteren zei, zal hij wel degelijk alle huren blijven betalen. Gisteren klonk het nog dat "zelfs een gezond bedrijf als Adidas omstandigheden als deze niet lang kan uithouden" en dat het bedrijf geen huur voor april zou betalen. 

 

Nieuwstelex 1 april

17:50: Ook warenhuisgroep Galeria Kaufhof Karstadt heeft nu bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. De stap komt er amper twee dagen na een smeekbede om staatssteun.

16:54: Zalando zet zijn ledenprogramma 'Plus' stop in Zwitserland, meldt Twinkle. De bijhorende snelle leveringen kunnen in deze coronatijden niet meer gegarandeerd worden, zeggen de Duitsers.

15:58: Speelgoedketen Jase & Joy, nog maar enkele maanden geleden ontstaan toen Euretco en enkele voormalige franchisenemers van Intertoys zich aan elkaar verbonden, houdt er binnenkort mee op. De coronacrisis was de druppel die de emmer deed overlopen, melden de Nederlanders.

15:14: Kledingkeden e5 mode heeft bescherming tegen schuldeisers gevraagd, omdat de inkomsten te sterk zijn teruggelopen door de verplichte sluiting van de winkels in het kader van de coronacrisis.

14:42: Parfumerieketen ICI Paris XL gaat vanaf vandaag "tot nader order" geen huur meer betalen. De sluiting door de coronacrisis is "overmacht", schrijft eigenaar AS Watson in een brief.

13:57: Uber eats gaat nu ook boodschappen aan huis leveren en heeft daarover een akkoord gesloten met de Franse tak van Carrefour.

13:08: De coronacrisis zorgt nu ook in Bangladesh voor enorme economische schade. Hoewel het land voorlopig grotendeels gespaard blijft van de besmetting, verloor 's werelds tweede grootste kledingproducent volgens BoF al voor zes miljard dollar aan inkomsten doordat grote modeketens hun bestellingen annuleerden.

11:32: Verlengde lockdowns in Zuid-Amerika dreigen de komende koffieoogst te verstoren. Daarenboven zijn er logistieke problemen om de al geoogste bonen in Europa te krijgen. Importeurs beginnen daarom koffie te hamsteren, wat zorgt voor een sneeuwbaleffect: er zitten recordprijzen voor koffie aan te komen.

11:20: Bij Delhaize wordt gestaakt omdat de vakbonden het voorstel tot compensaties in verband met de coronadrukte hebben verworpen. De supermarktketen biedt zijn personeel vijf extra verlofdagen en tot 500 euro premie, zo bericht De Tijd, maar in al minstens vier vestigingen wordt gestaakt omdat de werknemers dat onvoldoende vinden

11:03: Paul du Saillant is de nieuwe CEO van brillenproducent en -verkoper EssilorLuxottica. Hij vervangt Laurent Vacherot, die onmiddellijk terugtreedt en zijn pensioen opneemt.

10:50: VF Corporation heeft Markus Hamm aangesteld als algemeen directeur voor de EMEA-zone (Europa, Midden-Oosten en Afrika) voor de Antwerpse rugzakkenfabrikant Kipling.

09:39: Discounter Lidl gaat in Duitsland de producenten van zijn huismerken bekend maken, vernam Lebensmittel Praxis.

09:06: Het bedrijf achter de Léberg-waters en -frisdranken dreigt kopje onder te gaan. De werknemers werden al enkele maanden niet meer betaald en de productie ligt stil, bericht HLN.

 

Nieuwstelex 31 maart

15:37: Een reeks supermarktketens geven gehoor aan de oproep van Italiaans premier Conte om 10% korting te geven aan de 2,7 miljoen allerarmsten. De regering gaat voor 400 miljoen euro voedselbonnen uitdelen aan de allerarmsten, en zij krijgen nu dus ook nog eens een fikse korting in de supermarkten van Carrefour, Conad, Coop en Margherita.

15:03: Als er één sector door de coronacrisis helemaal is ingestort, is het wel die van de autoverkoop. De som van fysieke winkels die sluiten en het feit dat online verkoop amper bestaat, resulteert in een daling van maar liefst 93% tegenover vorig jaar.

14:25: Ook Decathlon gaat - op zijn eigen manier - mondmaskers aan ziekenhuizen leveren. Het gaat om snorkelmaskers, die onder meer in Italië door ziekenhuizen worden gebruikt als alternatief voor "echte" maskers.

13:54: De Zweedse woonketen Ikea gaat mondmaskers maken, nu de verkoop (zo goed als) volledig stil ligt.

12:36: De Nederlandse winkelketen Hema heeft van een groep verhuurders een forse huurverlaging verkregen. Voor april en mei moet de keten in de betreffende winkels maar de helft van de normale huurprijs betalen.

11:45: Een opmerkelijk nieuwtje uit Oost-Vlaanderen: de liberale mutualiteit heeft in Lochristi een "zorgautomaat" geopend. Daar kunnen mensen die dat nodig hebben, onder andere luiers, bloeddrukmeters en krukken kopen.

10:16: Ook Marks & Spencer gaat zich nu op maaltijdboxen richten. De Britse retailer gaat een box met twintig "essentiële" dingen verkopen aan kwetsbare klanten: zeventigplussers krijgen voorrang.

09:58: In tegenstelling tot eerdere "miscommunicatie" mogen winkels met babyspullen toch niet heropenen, bericht Het Nieuwsblad. Dat was nochtans wel zo meegedeeld, maar - tot opluchting van velen in de sector - bleek het om een foutje te gaan.

09:20: Volgens nieuwe vooruitzichten zouden bijna vijftig miljoen Amerikanen hun job kunnen verliezen door de coronacrisis. Warenhuis Macy's sluit al zijn winkels en ontslaat bijna al zijn 130.000 werknemers (al dan niet tijdelijk), meldt de BBC.

09:03: Zalando maakte (naast een forse winstwaarschuwing) bekend dat Duitse en Nederlandse handelaars met fysieke winkels twee maanden lang geen commissie moeten betalen op zijn platform.

 

Nieuwstelex 30 maart

15:42: De Belgische modesector heeft een rampweek achter de rug, met een omzetdaling van 68%. Zelfs modewebshops kenden een terugval (-5%). Elektro deed het opvallend goed (offline aankopen vielen weg, maar de online-omzet ging maal 2,5).

14:58: Het klopt dat supermarktprijzen in België wat duurder zijn geworden, maar dat heeft enkel te maken met het tijdelijke verbod op kortingen om het hamsteren tegen te gaan. Uit cijfers van Daltix blijkt dat de basisprijzen van supermarkten namelijk niet stegen.

14:15: De Britse luxemodeketen Ted Baker heeft een "nieuwe" CEO: financieel directeur Rachel Osborne neemt het stokje over van Lindsey Page. Of beter: de overdracht wordt definitief gemaakt, want Osborne was sinds december al interim-CEO.

13:57: De Britse e-tailer Asos staat onder zware druk om zijn activiteiten te staken, nadat werknemers op sociale media hadden geklaagd dat ze de aanbevolen afstand van 1,5 meter niet mochten houden in de magazijnen, en ze geen mondmaskers mochten dragen "omdat dat geen deel van het uniform is". Vakbond GMB bericht over drie ambulances op één dag in één magazijn (Barnsley), Asos ontkent alle aantijgingen.

13:16: Amazon blijft onder vuur liggen voor zijn behandeling van de coronacrisis. Na de ophef die ontstond toen 's werelds rijkste man Jeff Bezos het publiek opriep om donaties te storten voor "verarmde werknemers", willen medewerkers in een distributiecentrum in New York vanmiddag staken omdat ze hun werkplek dicht willen. New York is een van de meest getroffen plekken ter wereld door covid-19, en al minstens één werknemer in het dc testte al positief op corona.

12:14: Oostenrijk maakt het dragen van mondmaskers verplicht tijdens supermarktbezoeken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste mondmaskers werken niet om de drager te beschermen tegen het virus, maar wel om ervoor te zorgen dat de drager het virus niet verder verspreidt.

11:33: Daniel Kretinsky, grootaandeelhouder van de Franse retailer Casino en het Duitse Metro, is positief getest op corona. Voor zover we weten is hij de eerste belangrijke retailer van wie de positieve diagnose bekendgemaakt is.

10:48: De Britten staan voor zware tijden, meldt The Guardian. Volgens specialisten die premier Boris Johnson adviseren, zou de 'lockdown' daar tot een half jaar kunnen duren. Een ander onderzoek meldt dat de Britse economie in het tweede kwartaal 15% zou kunnen krimpen. 

10:21: De Belgische modereus FNG zegt dat de impact van het coronavirus nog heel het jaar gaat blijven nazinderen. Klanten kopen minder en groothandels annuleren hun bestellingen, klinkt het: genoeg reden om op te roepen tot "solidariteit" bij onder andere winkeleigenaars en de overheid.

09:43: Promoties in de supermarkten zullen snel weer worden toegelaten nu de ergste hamsterwoede voorbij is. Consumenten hadden geklaagd dat hun supermarktbezoeken fors duurder waren geworden.

09:29: Coca-Cola gaat tijdelijk al zijn reclamecampagnes opschorten. Wereldwijd gaat de drankenproducent 120 miljoen dollar doneren aan de strijd tegen Covid-19.

09:22: Colruyt heeft ontstellende cijfers vrijgegeven over de hamstergolf de voorbije weken. De gemiddelde 'buit' per klant was meer dan twee kilo pasta, 1,75 kilo rijst en 20 wc-rollen.

09:15: De Duitse modegroep Esprit heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd, zegt TextilWirtschaft. Het huidige bestuur blijft aan zet, maar zal gesuperviseerd worden door een curator die de rechtbank zal aanstellen. Esprit had enkele dagen geleden een dramatische omzet- en winstwaarschuwing gegeven en de notering van zijn aandeel laten opschorten.

09:08: Ook een andere Duitse retailer heeft zware problemen: Ceconomy (de holding boven MediaMarkt en Saturn) heeft verschillende miljarden aan staatssteun nodig om te overleven, Ook banken zouden een inspanning moeten leveren, bericht Der Aktionär.

09:03: De Duitse warenhuisgroep Galeria Karstadt Kaufhof, waartoe ook onze Inno's behoren, zit in slechte papieren. De verkoop is door de shutdown bijna helemaal opgedroogd, terwijl heel wat kosten blijven doorlopen. TextilWirtschaft bericht dat de keten een insolventiemanager heeft aangeduid en om staatssteun heeft gevraagd.

09:00: Welkom op de tweede week van onze livetelex. Ook in de verjaardagsweek van onze hoofd- én onze eindredacteur blijven we alles nauwgezet opvolgen. 

Tags: