RetailDetail telex: Zalando en NMBS verkopen mondmaskers

Nieuwstelex
Beeld: Shutterstock.com

17:47: Arket, deel van de H&M-groep, gaat dit najaar een eerste Chinese winkel openen. Dat gebeurt niet fysiek, maar wel op Alibaba's e-commerceplatform Tmall.

15:55: Reckitt Benckiser, de producent van Dettol, zag de omzet in het eerste kwartaal met 13,5% stijgen. De inkomsten uit de online verkoop verdubbelden zelfs. Toch verwacht de multinational in het volgend kwartaal weer een daling, omdat het wellicht vooral om hamsteraankopen ging.

15:30: Morgen heropent de eerste Kentucky Fried Chicken van Vlaanderen zijn Drive-Thru in Wijnegem. Dat gebeurt met een vereenvoudigd menu en aangepaste openingsuren (van 12u tot 21u) om de veiligheid van medewerkers en gasten optimaal te bewaken.

13:58: Cyprus gaat zijn winkels komende maandag heropenen. Meer nieuwe maatregelen leest u in ons overzicht van Europese exitplans van deze week.

12:46: De miljarden aan staatssteun die MediaMarkt-eigenaar Ceconomy een maand geleden aanvroeg, zijn vandaag toegekend.

12:05: Alexandre Van Damme treedt af als bestuurder bij Burger King-eigenaar RBI. Bij ons is Van Damme vooral ekend als sterke (maar discrete) man achter AB InBev.

11:17: De Belgische spoorwegen gaan zelf ook mondmaskers verkopen in stations. Aangezien die vanaf volgende week verplicht zijn op het openbaar vervoer, gaat de NMBS tijdelijk een kleine honderd snackautomaten ombouwen.

10:54: CEO Pieter Saman van outdoorketen Bever (van de groep AS Adventure) stapt over naar Ahold Delhaize-dochter Gall&Gall, waar hij 'brand president' gaat zijn vanaf 1 juli. 

10:21: De winkeltak van Leapp is failliet verklaard, meldt Emerce. De verkoper van tweedehandsproducten van Apple was in 2018 al eens failliet gegaan, maar kreeg een doorstart in Nederland. Het bedrijf blijft nu wel online verkopen.

09:49: Aardappeltelers luiden de alarmbel: voor honderd kilo vangen ze momenteel nog amper één euro (ja, dat leest u goed). Ook de visboeren raken hun vangsten niet meer kwijt: zij zeggen niet meer te zullen uitvaren als de horeca nog lang gesloten blijft.

09:16: We koken met zijn allen meer thuis, en dus krijgen ook de maaltijdbezorgers klappen. Deliveroo gaat nu 367 werknemers de laan uitsturen, schrijft The Telegraph. Vijftig anderen worden op tijdelijke werkloosheid gezet.

08:45: Minister van economie Nathalie Muylle rekent erop dat de ministerraad vandaag ingaat op de vraag om het verbod op kortingen te schrappen vanaf volgende week. Die versoepeling moet volgens haar onderdeel zijn van de heropstart van bedrijven en economie.

08:02: Vanaf vandaag zal Zalando betaalbare stoffen mondmaskers verkopen in alle zeventien markten waar het bedrijf actief is, dus ook in de Benelux. Met de winst van de verkoop van deze mondmaskers ondersteunt Zalando de ngo Humedica bij hun internationale inspanningen tegen het coronavirus.

 

Nieuwstelex 29 april

15:45: Smart discounter Lidl past zijn rekruteringsproces aan door het coronavirus: vijftig laatstejaarsstudenten volgen een ‘virtueel bootcamp’ met verschillende online proeven, zoals videopresentaties, online rollenspellen en digitale testen. Zo kan de retailer beoordelen hoe gemotiveerd de kandidaten zijn.

15:28: Samsung waarschuwt voor een winstdaling dit kwartaal, door een terugvallende verkoop van smartphones en tv's. Mensen stellen dit soort duurdere aankopen uit door de coronacrisis, luidt de verklaring. Het Koreaanse bedrijf schrapt ook zijn prognoses voor de rest van het jaar.

15:11: De Britse premium-supermarktketen Waitrose stelt de voormalige CEO van concurrent Sainsbury's aan als nieuwe topman. James Bailey was achttien jaar lang actief bij Sainsbury's, tot een herstructurering eerder dit jaar.

12:31: Colruyt Group en de familie Colruyt verzamelen hun verschillende windenergiebedrijven in een nieuwe holding, Virya Energy, en breiden al meteen verder uit, zo bericht De Tijd/L'Echo. Het eerste wapenfeit van de holding: de overname van de ontwikkelaar van offshorewindparken Parkwind.

11:09: McDonald’s gaat zijn McDelivery-thuisleveringen geleidelijk hervatten in acht restaurants: vanaf 30 april in Gent (Korenmarkt) en Antwerpen (Teniersplaats en Groenplaats), vanaf 2 mei in Brussel (Elsene, Nieuwstraat, Bascule en Docks), en vanaf 5 mei in Luik (Opéra). De procedures werden grondig herzien om hygiëne en sociale afstand te garanderen.

11:04: Betaalserviceprovider Mollie zorgt ervoor dat consumenten ook online met maaltijd- en ecocheques kunnen betalen. De dienst gaat daarvoor een samenwerking aan met Monizze en Sodexo.

09:03: De vakbonden en Comeos hebben gisteravond een gemeenschappelijke ontwerpverklaring uitgewerkt met de veiligheidsmaatregelen die zullen genomen worden bij de heropening van de winkels. Na raadpleging van de achterban maken ze die donderdagmiddag bekend.  

08:58: Comeos en Thomas More Hogeschool lanceren een onderzoek naar het verander(en)d koopgedrag van mensen tijdens de coronacrisis. Je vindt de vragenlijst hier. Op basis van de resultaten volgen aanbevelingen naar de overheid om mee te nemen in de exitstrategie.

 

Nieuwstelex 28 april

17:29: Ook Frankrijk versoepelt de lockdownmaatregelen, zo heeft eerste minister Edouard Philippe zopas aangekondigd: in principe zullen alle winkels en ook de openbare markten vanaf 11 mei weer mogen openen. De horeca moet nog geduld oefenen.

17:07: Esprit gaat al zijn winkels in "Azië minus China" sluiten. Zelfs in Hong Kong, waar het hoofdkwartier van de keten gevestigd is, gaan alle winkels dicht.

15:28: Ook in Litouwen beleeft de horeca harde tijden. In de hoofdstad, Vilnius, hebben ze daar een origineel antwoord op gevonden: de stad gaat openluchtplaatsen toewijzen aan cafés en restaurants, zodat ze meer klanten kunnen bedienen terwijl ze zich toch aan de 'social distancing' houden.

14:49: Bij River Woods zouden 24 banen weg moeten, meldt De Tijd. De Gentse kledingketen lijdt - net als zijn sectorgenoten - erg hard onder de verplichte sluiting van zijn winkels.

11:17: Ook Marks & Spencer doet nu beroep op staatssteun: de Britse keten vreesde dat anders zijn liquiditeit zou opdrogen. Nu die zorg uit de weg is, wil het bedrijf zijn transformatie dit en volgend jaar versneld doorvoeren.

10:46: Ikea heropent vandaag zijn Nederlandse winkels. Die waren sinds 17 maart dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is een ware overrompeling: er staan bijzonder lange rijen aan de winkels.

10:05: De Britten laten een honderdjarige toertjes lopen en een single uitbrengen om geld in te zamelen voor hun gezondheidszorg, de Fransen doen het Franser: zij organiseren een modeveiling. De namen die meedoen zijn niet min: tussen de lange lijst namen vonden we Balenciaga, Chanel, Dior, Dries Van Noten, Karl Lagerfeld, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Nina Ricci en Paco Rabanne.

09:22: Amazon houdt zijn Franse distributiecentra nog zeker tot 5 mei dicht. De e-commercereus werd veroordeeld voor het niet naleven van coronamaatregelen (wat inmiddels in beroep ook bevestigd is) en riskeert een dwangsom van 100.000 euro per uitgestuurd pakje.

08:57: Alibaba heeft topman Jiang Fan gedegradeerd wegens "wangedrag", bericht Retail Gazette. Hij was "group senior vice president" en zat in de beheerraad die de bestuursleden van de Chinese e-commercereus aanduidt. Er gaan enkele geruchten over de reden, maar Alibaba en andere betrokkenen weigeren daarover te communiceren.

 

Nieuwstelex 27 april

15:06: Brouwerijgroep AB InBev gaat uitbaters van cafés een maand huur (voor april) kwijtschelden. Voor mei volgt hoogstwaarschijnlijk uitstel van betaling.

12:52: Voor Adidas is het eerste kwartaal vrij desastreus verlopen. De omzet ging 19% achteruit, de winst zelfs 97%. Het tweede kwartaal zou de val meer dan dubbel zo erg kunnen zijn, klinkt het bovendien in Herzogenaurach.

11:25: In de Chinese autonome regio Macau heeft Ikea een nieuwe winkel geopend. Binnenwandelen in het woonwarenhuis van een kleine 10.000 m² mag echter niet: klanten moeten vooraf een tijdsslot boeken en een bewijs van goede gezondheid voorleggen.

10:22: De Britse warenhuisketen John Lewis ziet af van de coronacrisis. Een aantal winkels zullen na de lockdown niet overleven, bericht Retail Gazette. De andere winkels zouden in de loop van mei weer open moeten gaan. Ook Debenhams had al slecht nieuws in huis voor sommige vestigingen, vooral in Wales.

09:33: Discussies over de winkelheropeningen beheersen de media vanochtend. Epidemiologen Yves Coppieters (ULB) en Pierre Van Damme (UAntwerpen) vinden dat de winkels een week te vroeg openen. Maggie De Block verdedigt dan weer de heropening op 11 mei: "Mensen hebben genoeg discipline."

09:05: De Carrefour-hypermarkt van Kuringen opent een afhaalpunt in het Ziekenhuis Oost-Limburg: zorgmedewerkers kunnen online hun boodschappen doen en de bestelling afhalen in het nieuwe afhaalpunt.

08:51: Minder goed nieuws voor Amazon: de e-commercereus zag zijn beroep tegen de verplichte sluiting van zijn Franse magazijnen verworpen. Die begon op 16 april en werd uitgesproken omdat Amazon de 'social distancing'-maatregelen niet kon garanderen.

08:37: Italiaanse retailers kregen gisteren - eindelijk - goed nieuws. Ze zouden vanaf 18 mei weer open mogen, meldt Reuters.

08:30: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: