RetailDetail telex: Zalando snijdt 350 miljoen weg

Nieuwstelex
Foto: Shutterstock

10/4 14:33: Er komt stilaan een einde aan het gehamster in Belgische supermarkten. In week 14 (30 maart tot 5 april) was de stijging tegenover het jaar ervoor nog 'maar' 13,2% - een peulschil vergeleken met de +45% van drie weken eerder.

13:15: Wie online samenwerkt met bol.com, krijgt nu ook toegang tot de fysieke afhaalpunten die de webwinkel heeft bij Albert Heijn - weliswaar enkel in Nederland. 

12:48: François-Henri Pinault, de Franse CEO van luxehuis Kering, doet ook een duit in het zakje: hij doet afstand van een kwart van zijn loon.

12:14: De Belgische startup Para Ti heeft een volautomatische buurtwinkel ontwikkeld. De technologie in de Brugse testwinkel lijkt wat op die van Amazon Go, maar is toch volledig zelf ontwikkeld. 

11:23: Zelfs Zalando krijgt het lastig in deze coronatijden. Om erger te vermijden, wil de Duitse e-commercereus voor 350 miljoen euro kosten wegsnijden, onder andere in marketing, logistiek en overheid. Het personeel zal ook loon moeten inleveren.

10:19: De Britse warenhuisketen Debenhams heeft nu echt het faillissement aangevraagd. Alle Ierse winkels gaan definitief dicht, maar de Belgische CEO hoopt nog zo veel mogelijk Britse winkels te redden.

09:36: Carrefour gaat intensiever samenwerken met lokale voedselproducenten: de regel die samenwerkingen beperkt tot bedrijven binnen een straal van 40 kilometer rond een winkel, wordt (al dan niet tijdelijk) opgeheven.

09:09: Bij de Nederlandse websupermarkt Picnic is er een akkoord bereikt over een cao, na een lang aanslepend conflict met vakbond FNV. De werknemers krijgen 6% opslag en nog enkele andere voordelen.

07:41: De koopjesperiode in ons land wordt een maand uitgesteld en zal nu pas beginnen op 1 augustus. Juli wordt sperperiode. Dat gebeurt op vraag van de sector, zegt economieminister Nathalie Muylle, hoewel dat niet het hele verhaal is.

 

Nieuwstelex 9 april

16:05: Starbucks krijgt flinke coronaklappen: de Amerikaanse koffieketen ziet liefst 47% van zijn winst in het tweede kwartaal wegsmelten. Bovendien zit het zwaartepunt van de coronamaatregelen zelfs pas in het derde kwartaal.

14:58: Deliveroo deel twee voor vandaag: naast Morrisons gaat de maaltijdbezorger ook samenwerken met Hema. In eerste instantie geldt de samenwerking voor een winkel in Den Haag, klinkt het bij Twinkle.

13:14: Gisteren was het nog met Delhaize, vandaag gaat Decathlon alweer een opmerkelijke samenwerking aan met een Belgische supermarktketen. Werknemers van de (tijdelijk gesloten) sportketen kunnen een centje bij te verdienen door in een supermarkt van Colruyt aan de slag te gaan, melden beide retailers.

11:20: Fast Retailing, de Japanse eigenaar van modemerk Uniqlo, waarschuwt dat zijn winst over het voorbije jaar gaat halveren. Dat komt deels - maar zeker niet helemaal - door de coronacrisis.

10:57: Deliveroo gaat nu ook samenwerken met de Britse supermarktketen Morrisons. Klanten kunnen bij meer dan 130 winkels kiezen uit een selectie van 70 essentiële producten, en die dan thuis laten leveren. Op 27 maart sloot de bezorger ook al een gelijkaardig akkoord met Marks&Spencer.

10:14: Na Jack&Jones gaat het Deense Bestseller vandaag ook bij zijn andere ketens een reeks Nederlandse winkels weer openen. Het gaat daarbij onder andere om Vero Moda-winkels.

09:58: Grote kortingen bieden tijdens de coronacrisis: het is niet per se een goed idee. Het Nederlandse The Sting Companies (met ook Costes, Cotton Club en Distrikt Nørrebro) kreeg te veel bestellingen binnen en moest daardoor zijn webshops sluiten. Pas op 1 mei gaan ze weer open, staat op de webshops te lezen.

09:01: Na de sectorfederatie Belgische Tuincentra Vereniging schaart ook de commissie Tuinbouw van het Vlaams parlement zich achter de oproep om tuinbouwcentra weer te laten opengaan. Als dat nu niet gebeurt, moeten alle sierplanten worden weggegooid, klinkt het.

08:56: Maaltijdbezorger Takeaway.com profiteert mee van de coronacrisis: met 46,7 miljoen bestellingen zit het bedrijf 50% hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. In Duitsland is er zelfs meer dan een verdubbeling, al komt dat grotendeels door een overname.

 

Nieuwstelex 8 april

16:57: Retailreus Ahold Delhaize heeft topvrouw Dominique Leroy herbenoemd, ondanks de saga rond de verkoop (al dan niet met voorkennis) van Proximus-aandelen. Er blijft dus een Belgische aanwezigheid in de raad van bestuur.

16:44: Bol.com gaat in juni zijn Franse versie lanceren. Dat is aangekondigd op de algemene vergadering van eigenaar Ahold Delhaize.

15:27: Kledingreuzen H&M en Primark gaan naaisters in Bangladesh toch blijven betalen, ook al worden de bestellingen geannuleerd. Zo reageren ze op berichten over miljardenschade aan de Bengaalse economie.

13:55: In België dreigt een frietenoverschot: de export ligt stil en dat geldt ook voor binnenlandse afnemers (frituren, horeca en zowat alle grote en kleine evenementen).

13:00: Supermarktketen Delhaize gaat samenwerken met sportketen Decathlon: de meest gevraagde sportartikelen van de Franse keten krijgen tijdens de coronacrisis een plaatsje in vijf supermarkten. Na de eerste testfase wordt gekeken of het project uitbreiding verdient.

12:18: Enkele Britse studies tekenen een dramatisch beeld voor de komende 18 maanden. Een omzetdaling van 30% in de modesector (en 40% in de luxesector) zou het einde kunnen betekenen voor "heel wat" grote namen. Superdry wordt als eerste omvaller genoemd, maar ook voor Marks & Spencer ziet het er niet zo goed uit, schrijft FashionUnited.

11:35: De Britse supermarktketen Tesco waarschuwt voor oplopende coronakosten. Tegenover een grotere omzet zou tot een miljard euro aan hogere kosten kunnen staan, door de aanwerving van heel veel nieuw personeel en de toename van (dure) thuisleveringen.

11:06: Modewebshop Asos zag zijn halfjaaromzet met 21% stijgen naar 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro). De winst voor belastingen ging zelfs maal 7,5.

10:45: De grote winnaars van de coronacrisis zijn de supermarkten. Kantar Worldpanel constateerde in Frankrijk een omzetstijging van 21,5% voor foodretailers, maar harddiscounters (wegens geen of amper e-commerce) en hypermarkten (vaak minder dichtbij) zagen hun marktaandeel zakken. Intermarché zag zijn marktaandeel met bijna 1% stijgen.

10:17: Schoenenketen Bristol is de volgende in het rijtje Nederlandse heropenaars. Zowat de helft van het Nederlandse winkelarsenaal kan veilig open, klinkt het daar.

09:49: Sommige winkelketens zetten erg veel druk op hun leveranciers en verhuurders, maar soms vechten die ook terug. Na de faillissementsaanvraag bij parfumerieketen ICI Paris XL is het nu aan Hema: daar verenigen schuldeisers zich na het dreigement van eigenaar Marcel Boekhoorn om enkel te investeren in zijn keten als de uitstaande schulden (deels) kwijtgescholden worden.

09:22: Ook bij Lidl en de Colruyt-groep (waaronder dus ook Bioplanet, CRU, Dreambaby, Dreamland en Okay)  is er nu een akkoord over coronacompensaties, meldt Le Soir.

09:03: Ahold Delhaize ziet zijn omzet in deze coronatijden flink stijgen: in maart was er in Europa 16% vergelijkbare omzetgroei, in de VS zelfs 34%. Voor het hele kwartaal geeft dat respectievelijk +10% en +14%.

 

Nieuwstelex 7 april

17:21: Roeselare wil geen Jumbo: de Rodenbachstad heeft een aanvraag van de Nederlandse keten voor een vestiging in de wijk Schiervelde afgewezen omdat er te veel burenprotest tegen was. Dat bericht de Krant van West-Vlaanderen.

15:45: Ook in Duitsland krijgen webshops coronaklappen. De totale online omzet in de Bundesrepublik zakte met bijna 20%, ook al zijn er enkele sectoren die wel wat konden profiteren.

15:06: Belgische fietsenwinkels willen dat de coronamaatregelen voor hen wat versoepeld worden, zegt sectororganisatie Traxio Velo. De lente is voor hen "de enige topperiode van het jaar", maar pure e-commerce werkt niet voor fietsen: "die moeten getest en bijgesteld worden".

14:21: Weg met fastfashion en zijn helse tempo, zegt Giorgio Armani in een open brief aan WWD. Minder collecties op de markt brengen betekent minder overstock, en dus minder kledij die moet weggegeven worden aan kortingsprijzen. Een goed idee?

13:04: In navolging van onder andere ICI Paris XL gaan ook optiekketens Pearle en Eyewish geen huur meer betalen in Nederland. De dochterketens van GrandVision hebben er zowat 600 winkels.

12:29AS Adventure-dochter Bever gaat twaalf Nederlandse winkels heropenen, met - zoals dat heet - inachtneming van de geldende coronamaatregelen. 

10:57Ahold Delhaize heeft al voor 170 miljoen euro aan extra maatregelen genomen door de coronacrisis. Dat gaat onder andere om hygiënemaatregelen, maar het bedrijf doneerde ook al 20 miljoen euro aan de voedselbanken. Het bedrijf is op drie continenten actief.

10:20: De Antwerpse autosupermarkt Cardoen gaat auto's bij klanten thuis bezorgen, aangezien het afhalen van auto's tijdelijk verboden is om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

09:37: C&A heeft heel wat contracten met leveranciers opgezegd, ook voor kleren die al klaar waren. De keten bevestigt en zegt geen andere keuze te hebben, maar "andere kledingketens zoals H&M en Zara betalen nog wel voor de orders die geproduceerd zijn of in productie zijn", stipt Human Rights Watch aan bij RTL Z.

09:15: De faillissementsprocedure is opgestart voor AS Watson, de eigenaar van ICI Paris XL en Kruidvat. De eigenaar van een pand dat de parfumerieketen huurt, zette die stap om af te dwingen dat hij toch huur krijgt.

09:08: Samsung kende vorig kwartaal een omzetstijging met bijna 5% naar zowat 55 biljoen won (41 miljard euro). Dat is een meevaller, al kan het zijn dat de echte coronaklappen voor volgend kwartaal zijn. 

 

Nieuwstelex 6 april

17:07: Opvallende cijfers in een Britse studie: zelfs in de grootste 'hamsterpiek' vorige maand waren maar 3% van de shoppers echte hamsteraars. Veruit de meeste extra omzet kwam niet van hen, maar van gewone shoppers die "verstandig handelden en gewoon enkele items meer meenamen dan ze gewoonlijk doen".

16:42: Brillenketen Specsavers gaat in april geen huur betalen, bericht Vastgedmarkt. De keten wil zijn 140 Nederlandse winkels zo goed als het kan open houden, en zegt dat deze stap daarvoor nodig is.

15:27: De Duitse e-commercereus Otto Group (3Suisses, About You) heeft een omzetstijging van 9% in het voorbije jaar. Een verwachting voor het lopende jaar maken is compleet onmogelijk, meent het management.

13:10: In Oostenrijk is er al geloof dat de coronapiek voorbij is: vanaf volgende week zouden (in stapjes) de winkels er terug open mogen, zei premier Sebastian Kurz op een persbriefing.

12:04: Ook in België worden de limieten voor contactloze betalingen zonder pincode opgetrokken, van 25 naar 50 euro per kaartbetaling en van 50 naar 100 euro cumulatief. De wijzigingen worden vanaf 14 april stapsgewijs doorgevoerd, meldt Febelfin.

10:29: Fietsenwinkel.nl gaat al zijn Belgische en vier van de vijftien Nederlandse winkels sluiten. Ook de Amsterdamse cluster (met een distributiecentrum en het hoofdkantoor) moet dicht. Bij de reorganisatie worden de lease-activiteiten in een aparte onderneming ondergebracht.

09:53: Kledingketen Jack&Jones heeft dit weekend elke vestigingen heropend in Nederland. Dat gebeurt wel met strikte navolging van de coronarichtlijnen, meldt de dochterketen van het Deense Bestseller.

09:41: Hema heeft nieuw kapitaal nodig, wil het de coronacrisis overleven. Eigenaar Marcel Boekhoorn zegt dat wel te willen doen, op voorwaarde dat de schuldeisers ook een duit in het zakje doen en een deel van hun schulden schrappen. (bron: FD)

09:25: AB InBev heeft een oplossing gevonden voor het Mexicaanse verbod om Corona te produceren: het bekende bier met onfortuinlijke naam wordt vanaf nu in België gebrouwen. 

09:14: Een 32-jarige winkelbediende van een Brusselse Colruyt is gestorven na besmetting met het coronavirus. De retailer erkent dat er problemen zijn met veel klanten en hun opvolging van de 'social distancing'-maatregelen. 

09:06: Amazon denkt eraan om zijn goudhaantje Prime Day uit te stellen tot ten vroegste augustus, meldt Reuters. 

09:02: De Britse warenhuisketen Debenhams zou in zware problemen zitten. De keten had het al langer lastig, maar de coronacrisis zou wel eens de doodsteek kunnen zijn voor het Londense icoon.

09:00: Welkom bij de RetailDetail nieuwstelex van deze week.

Tags: