Retailers klagen "oneerlijk voordeel" AliExpress aan

"AliExpress heeft concurrentievoordeel"
Shutterstock.com

Detailhandel Nederland en Thuiswinkel.org stellen in een gezamenlijk rapport dat niet-Europese webwinkels als AliExpress de lokale regels niet naleven en concurrentievoordelen hebben. Dat is oneerlijk, klinkt het.

 

Ongelijk speelveld

De belangenorganisaties voor winkeliers hebben een rapport gepresenteerd met als titel 'Een gelijk speelveld voor de Nederlandse winkeliers'. Volgens de organisaties is er sprake van oneerlijke concurrentie van vooral Chinese webshops.

 

Eerst en vooral stellen de organisaties zich vragen bij de veiligheid en kwaliteit van de verkochte goederen afkomstig uit niet-Europese webshops. Keurmerken zouden vaak ontbreken, speelgoed zou dikwijls verboden stoffen bevatten en elektrische apparaten zouden niet altijd beantwoorden aan de Europese veiligheidsregels. "Er zijn talloze voorbeelden van buitenlandse handelaren die de Europese regels rondom veiligheid en kwaliteit van producten en de bescherming van Nederlandse consumenten niet respecteren", zegt Margriet Keijzer van Detailhandel Nederland.

 

In strijd met Europa

AliExpress werkt ook met verkoopvoorwaarden die in strijd zijn met de Europese regelgeving. Hiertegen hebben verschillende Europese consumentenorganisaties al verzet aangetekend, waaronder de Nederlandse Consumentenbond en Test-Aankoop.

 

Een laatste punt van kritiek betreft de btw en invoerrechten. Wie producten van minder dan 150 euro zelf invoert in de EU, betaalt geen invoerrechten. Als het bedrag onder de 22 euro ligt, valt ook de btw weg. De niet-Europese webwinkels betalen bovendien geen kosten voor het recycleren van afval. "Oneerlijke concurrentie", zeggen de belangenorganisaties. Ze willen dan ook dat voor iedere webshop die in Nederland levert, dezelfde regels gelden.