Retailmedewerkers krijgen corona-bonussen en opslag

Shutterstock

In deze coronacrisis zijn de medewerkers van de food- en onlineretailers van onschatbaar belang. Bij steeds meer distributeurs krijgen ze daarom – ook financieel – een hart onder de riem toegestoken.

 

Amazon betaalt dubbel

Bij steeds meer grote internationale retailers krijgen hun werknemers een "corona-opslag". Bij de Amerikaanse warenhuisketen Target krijgt het winkelpersoneel twee dollar per uur meer, terwijl er ook een bonusregeling voor teams is voorzien. Ook bij Amazon en Walmart krijgen medewerkers twee dollar per uur meer.

 

Om magazijnwerkers aan te moedigen overuren te kloppen, doet Amazon er nog een schep bovenop: wie meer dan 40 uur per week werkt, krijgt dubbel betaald. Eerder had het bedrijf al een loonopslag doorgevoerd in alle Europese en Amerikaanse magazijnen. De e-commercereus kan de toenemende vraag immers niet bolwerken, zeker niet nu ook steeds meer staten in de Verenigde Staten in lockdown gaan.

 

Bonussen in Frankrijk

In Frankrijk nemen de grote retailers dan weer bonusmaatregelen. Naar het voorbeeld van Auchan en Kingfisher, geven nu ook de supermarktgroepen Carrefour, Les Mousquetaires (Intermarché en Netto), Lidl en Système U een jaarbonus van duizend euro aan personeel in de winkels, distributiecentra en logistiek. 

 

In een brief aan zijn personeel kondigt Carrefour-CEO Alexandre Bompard dat aan, samen met nog een reeks andere maatregelen: voortaan gaan de hypermarkten bijvoorbeeld om 19 uur dicht en de retailer heeft liefst tien miljoen mondmaskers besteld.

 

Loonsverhoging, toevallig of niet

Ook bij de Nederlandse warenhuisketen De Bijenkorf komt er een loonsverhoging tussen de 1,5 en 5,5% voor alle medewerkers. Dat is opvallend, omdat alle winkels van de keten juist dicht zijn. De onderhandelingen met de vakbonden liepen echter al langer, en net nu is het tot een akkoord gekomen. "Onze medewerkers verdienen deze waardering", klinkt het vanwege de directie, dat het tijdelijk werkloze personeel zo toch een hart onder de riem wil steken.

 

Wel expliciet corona-gerelateerd is de loonsverhoging die de Britse supermarktketen Tesco aan zijn medewerkers geeft: met terugwerkende kracht tot 9 maart krijgen de personeelsleden 10% bovenop hun normale loon. Zullen nog winkelketens het voorbeeld volgen?