Richtlijnen voor winkelopeningen: “Klant is al vertrouwd”

Foto: Shutterstock

Comeos, UCM, Unizo en de vakbonden hebben een gezamenlijke plan opgesteld voor de heropening van de winkels op 11 mei onder de naam Phoenix-plan. Naast algemene basisrichtlijnen zijn er ook specifieke richtlijnen per sector.

 

Verplicht versus aangeraden

Op 11 mei mogen de winkels de deuren weer openen, maar dan wel volgens een strikt corona-regime: sociale afstand en hygiëne blijven de regel. Het plan baseert zich op de richtlijnen die ook al voor de voedingswinkels, de tuincentra en de doe-het-zelfzaken gelden. 

 

"Sinds 18 maart 2020 worden deze richtlijnen met succes toegepast door alle (dieren-)voedingswinkels. Sinds 18 april 2020 worden deze richtlijnen eveneens toegepast in de doe-het-zelfwinkels en tuincentra, eveneens met succes. De klanten zijn dus al goed vertrouwd met deze richtlijnen en de winkels kunnen zich hiertoe relatief snel aanpassen", argumenteren de werkgevers- en werknemersorganisaties. 

 

Daarbij maken ze onderscheid tussen wettelijk verplichte maatregelen en voorzorgen die sterk aangeraden worden door de overheid. 'Social distancing' (en alles wat daarmee samenhangt) is verplicht, terwijl het stimuleren van elektronische betalingen en het dragen van mondmaskers voor personeel sterk worden aanbevolen.

 

Geen staaltjes, geen kinderhoekjes

Zo zal in de modewinkels de helft van de pashokjes verplicht dicht moeten blijven, opdat de afstand gerespecteerd kan blijven en gebruikte hokjes meteen ontsmet kunnen worden. Niet haalbaar? Dan moeten alle paskamers dicht blijven, verduidelijkt Kristel Van Damme van vakbond ACV Puls aan De Standaard.

 

Er is ook afgesproken dat kinderhoekjes en speelruimtes voorlopig niet mogen (Ikea heropent zonder restaurant en zonder Smaland) en dat in parfum- en cosmeticawinkels geen staaltjes of testers mogen.

 

De vakbonden roepen consumenten op om in de winkelstraten en in de wandelgangen van de winkelcentra eveneens nauwgezet afstand te houden en samenscholingen te vermijden. Er wordt weliswaar nog geen stormloop in de winkelstraten verwacht.

 

Klik hier om het Phoenix-plan en alle sectorfiches te bekijken. Nog beveiligingsproducten en -tools nodig, zoals handgels en plexiglasschermen? Via de RetailDetail-webshop vind je in een handomdraai de juiste leveranciers.